Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

DOSTOJEVSKI – ČUDESNI KNJIŽEVNI REALIZAM

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ obilježila je sinoć 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Fjodor Mihailovič Dostojevski je bio jedan od najvećih pisaca svih vremena. Rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi. Preminuo je 9. februara, 1881. godine u Sankt Petersburgu. Pripada epohi klasičnog realizma u ruskoj književnosti, ali je svojim originalnim stilom i snagom svoje stvaralačke ličnosti ne samo obilježio epohu nego i unio nove stvaralačke postupke koji su snažno uticali na tokove evropske književnosti. 

Nadahnjujuće predavanje o ovom istaknutom književniku održala je prof. dr Tatjana Jovović, dekanica Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Nakon toga, posjetioci su imali priliku da u holu Biblioteke pogledaju izložbu knjiga pod nazivom „Dostojevski – čudesni književni realizam“, koja je tematski koncipirana kao osvrt na bogato stvaralaštvo ovog književnika kroz 120 knjiga i priloga iz časopisa iz fondova NBCG. Uključena su djela Dostojevskog na ruskom i našem jeziku, najznačajnije kritičke studije o njemu i prevodi na engleski, njemački, francuski, italijanski, makedonski, albanski i slovenački jezik.

Događaj je svojim prisustvom uveličao NJ.E. ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslennikov.

Moderatorka večeri bila je Slađana Sjekloća, koordinatorka za međunarodnu saradnju u NBCG.