Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Montenegrina

Nacionalna zbirka Montenegrina obuhvata crnogorske knjige i crnogorsku periodiku. Njeno popunjavanje se vrši po istim kriterijumima, na kojima se zasniva i crnogorska nacionalna bibliografija. Ona uključuje: publikacije čiji su autori (stvarni autori, prevodioci, sastavljači antologija, ilustratori, fotografi…) rođeni u Crnoj Gori ili su porijeklom iz Crne Gore; publikacije objavljene/izdate ili štampane na teritoriji današnje Crne Gore − nezavisno od autorstva i tematike i publikacije tematski vezane za Crnu Goru − bez obzira na autorstvo, jezik i mjesto izdanja.

Crnogorska knjiga broji  više od 45.000 knjiga, od kojih je veliki broj unikatan i raritetan, a tu je i značajan broj knjiga na stranim jezicima.

Crnogorska periodika, podijeljena na časopise i novine, broji 1437 naslova (831 naslov novina i 606 naslova časopisa) sa više stotina tomova, odnosno više od 120.000 brojeva. Časopisi i novine su podijeljeni na stari i novi period. Stari crnogorski časopisi obuhvataju period od 1835-1945 (od pojave kalendara Grlice do kraja II svjetskog rata), a stare crnogorske novine od 1871-1945 (od prve crnogorske novine Crnogorac do kraja II svjetskog rata). Gotovo svi naslovi stare crnogorske periodike (175 naslova sa više od 12.000 brojeva) su unikatni i raritetni. Novine Crnogorac i Glas Crnogorca, kao prva javna glasila u Crnoj Gori, imaju status kulturnih dobara od nacionalnog značaja.