Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NOVI TROBROJ ČASOPISA „BIBLIOGRAFSKI VJESNIK“

U okviru izdavačke djelatnosti Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u 2023. godini objavljene su sljedeće publikacije:

  • Petar II Petrović Njegoš: „Gorski vijenac“ – latinično izdanje koje je uradio Stefan Mitrov Ljubiša – reprint u suizdavaštvu sa JU Muzeji i galerije Budva;  
  • Radivoje Lola Đukić: „Ovca na Bulevaru Oktobarske revolucije“, povodom 100 godina od rođenja Lole Đukića;
  • Danijela Radulović, Ana Pejović: „Bibliografija starih razglednica“, u suizdavaštvu sa Državnim arhivom Crne Gore;
  • „Crnogorska bibliografija: monografske publikacije za 1997.“ – elektronsko izdanje;
  • „Crnogorska bibliografija: članci i prilozi u serijskim publikacijama i zbornicima za 2022.“ – elektronsko izdanje;
  • „Zbornik radova IV LAM konferencije“ – elektronsko izdanje;
  • Časopis „CIP informator“ – br. 1-12/2023 - elektronsko izdanje;


Iz štampe je upravo izašao trobroj časopisa Udruženja bibliotekara CG i Nacionalne biblioteke CG „Đurđe Crnojević“ - „Bibliografski vjesnik“ za 2022. godinu. Glavna i odgovorna urednica je Dragica Lompar, a pored nje Uređivački odbor čine Slavica Glendža i Milorad Milović.U ovom trobroju, u okviru rubrike „Bibliografija“ objavljena su dva rada: „Bibliografija »Bibliografskog vjesnika« (2012-2021)“, autora Milorada T. Milovića i „Plemići Bolice u kulturnom životu Kotora“, autorke Ljiljane Đorđević.Rubrika „Bio-bibliografija“ sadrži rad Nade Drašković „Bio-bibliografija Novice Đurića“.Poglavlje „Bibliotekarstvo“ sadrži dva članka, čiji su autori Danijela Radulović i Nataša Simić. U rubrici „Iz kulturne istorije“ objavljeni su radovi u autorstvu Slavice Glendže, Branislava Borilovića i Željka Milovića. Rubrika „Prikazi i bilješke“ sadrži tri priloga, Ljiljane Đorđević, Milorada T. Milovića i zajednički rad Irene Zečević i Aleksandra Radovića.U dijelu „In memoriam“, za pomen i sjećanje na dvoje nezaboravnih dragulja bibliotekarske djelatnosti, Čedomira Draškovića i Nevenke Mitrović, postarali su se Dragan Mirković i Jasmina Bajo.