Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Objekti

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ smještena je na dvije lokacije na Cetinju, u dva značajna istorijska zdanja, sagrađena 1910. godine za potrebe italijanske i francuske diplomatije u Kraljevini Crnoj Gori (1910−1918). Obje zgrade predstavljaju kulturno dobro od izuzetnog istorijskog i umjetničkog značaja.

Zdanje bivšeg Italijanskog poslanstva izgrađeno je po projektu italijanskog arhitekte Koradinija. Objekat stilski predstavlja epohu klasicizma sa primjesama romantike, što se naročito očitava u enterijeru prizemlja, to jest reprezentativnog hola, čitaonica, sala i ostalih prostorija sa bogatom ornamentalnom plastikom. Ovo zdanje u središtu brižljivo uređenog dvorišta veličine 2,2 hektara, sve do 1915. godine služilo je za potrebe italijanske diplomatije, dok je kasnije mijenjalo namjene. Od 1964. godine koristi je Nacionalna biblioteka.

U ovoj zgradi nalazi se uprava Biblioteke, Odjeljenje za prijem bibliotečke građe zbirke, Odjeljenje za stručnu obradu, Agencije za dodjelu CIP zapisa, ISBN, ISSN i ISMN brojeva, COBISS centar, Matična služba, Bibliografsko odjeljenje, Knjigovezačka radionica, izložbene sale, kao i čitaonice za korišćenje četiri posebne zbirke: Rukopisi i dokumentaciona građa, Kartografska zbirka, Zbirka muzikalija i audiovizelne građe i Likovno-grafička zbirka.

Centralni depo sagrađen uz zgradu bivšeg Italijanskog poslanstva, sa jugozapadne strane, savremeno je sedmoetažno skladište za bibliotečki fond. U njemu se nalaze police sa ukupnom dužinom od 45 km, na kojima su smještene knjige i serijske publikacije Osnovnog fonda.

Zdanje bivšeg Francuskog poslanstva projektovao je francuski arhitekta Pol Gode. Gode je na ovom projektu sarađivao sa građevinskom kompanijom „Perret Freres“ čiji je menadžer bio čuveni francuski arhitekta Ogist Pere. Smjelo oblikovanom fasadom prekrivenom polihromnim keramičkim pločicama različitih oblika, prvom primjenom armiranog betona na Balkanu i čistotom stila izdvaja se od ostalih reprezentativnih objekata prijestonice. Ovakav način ukrašavanja fasada svojstven je prelazu iz XIX u XX vijek, odnosno secesiji. Objekat je za potrebe francuske diplomatije služio do 1915. godine. U toku II svjetskog rata u njemu je bilo sjedište Uprave policije, a od 1949. godine služi za potrebe Nacionalne biblioteke.

U ovoj zgradi nalaze se odjeljenje nacionalnog fonda, legata i stare i rijetke knjige , konzervatorska radionica, čitaonice, kao i Francuski ugao.