Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Uvodna riječ

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju je jedna od najznačajnijih identitetskih institucija naše države. Njena uloga je prvenstveno da prikuplja, čuva i daje na korišćenje crnogorsku pisanu kulturnu baštinu, a ujedno je matična biblioteka i nosilac bibliotečko-informacione djelatnosti u Crnoj Gori.


Svojim fondovima, koji sadrže oko 2 miliona jedinica bibliotečke građe, predstavlja najveću informacionu bazu podataka koja je dostupna za korišćenje u cilju unapređenja kulturnog, obrazovnog, naučno-istraživačkog, odnosno sveukupnog napretka naše države.

Savremeni informacioni trendovi su olakšali posao bibliotekara na organizovanju i obradi informacija i uveli biblioteke u naše domove posredstvom elektronskih kataloga i digitalnih kolekcija, ne umanjujući značaj bibliotečke profesije i njene uloge. Novi modeli poslovanja i novi korisnički servisi, u skladu sa načelom opšte dostupnosti, omogućavaju aktivno učešće Nacionalne biblioteke u kreiranju kulturno-obrazovnog ambijenta Crne Gore, kao i razvijanje međunarodne saradnje i razmjene digitalnih sadržaja na regionalnom i globalnom nivou.

mr Dragica Lompar
direktorica NBCG „Đurđe Crnojević“