Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE „BIĆE JEDNOM KAKO SMO ŽELJELI“ POSVEĆENO RATKU VUJOŠEVIĆU

U neposrednom kontaktu i saradnji sa porodicom Ratka Vujoševića, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ osmislila je i realizovala književno veče pod nazivom „Biće jednom kako smo željeli“, posvećeno velikom crnogorskom pjesniku Ratku Vujoševiću.

Veče je otvoreno video snimkom čuvene poeme „Orevuar Montenegro“ u režiji Gojka Kastratovića, nakon čega su se publici obratili direktorica Biblioteke, Dragica Lompar i publicista Slobodan Vuković.

O svojim iskustvima i vlastitom doživljaju Vujoševića i njegovog stvaralaštva govorili su i književnici Zuvdija Hodžić i Miraš Martinović.

Na projektoru su prikazane fotografije iz Vujoševićeve lične arhive, koje su nam ustupile gospođe Čedomila Vujošević Đurđić i Ana Vujošević.

Publika je uživala u sljedećim video snimcima:

  • odlomak iz razgovora književnog kritičara Bogića Rakočevića s Ratkom Vujoševićem, povodom izlaska iz štampe knjige „Beskonačna dozivanja“;
  • odlomak iz razgovora Janka Vukotića s Ratkom Vujoševićem o knjizi „U rovovima Španije“, koju je napisao španski borac i književnik;
  • pjesma Ratka Vujoševića „Srećna“ u interpretaciji Rada Šerbedžije, povodom dana Evrope.

Pušten je i audio snimak poeme „Orevuar Montenegro“ na francuskom jeziku, u prevodu Kolje Mićevića, a u interpretaciji Romena Bigoa.

Stihove pjesama „Žena“ i „Vjerna“ govorila je glumica Ana Vujošević, pjesnikova kćerka.

Na kraju, posjetioci su imali priliku da pogledaju izložbu „Ratko Vujošević - poezija i literatura”, koju je pripremila bibliotekarka savjetnica Milenija Vračar, dok je dizajn plakata osmislila Sandra Đurović. Zainteresovani još uvijek mogu doći u zgradu bivšeg Italijanskog poslanstva i uživati u postavci izložbe.