Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Kartografska zbirka

Kartografsko-geografsku zbirku sačinjava više od 600 geografskih atlasa, 3.283 geografske karte, oko 43.000 razglednica i oko 600 dopisnica. U njoj se čuva  najstariji i najvrjedniji atlas koji potiče iz 1764. godine. Riječ je o prvom atlasu Mediterana, Carte de la mer Mediterranée, čiji je autor čuveni francuski hidrograf Žozef Ro (Joseph Raux). Najstarija karta u Zbirci je Arabia et Arabicus Sinus, štampana u Nirnbergu 1828. godine, a najstarija karta Crne Gore – Carta di Montenegro objavljena je 1860. godine u Beču. Veoma je značajna i Karta Crne Gore Pavla Rovinskog, iz 1889. godine.

Interesantne su i dopisnice, od kojih one najstarije s kraja XIX vijeka predstavljaju veoma značajan materijal za izučavanje tadašnjeg života u Crnoj Gori, koji su na njima bilježili impresije o velikim evropskim i svjetskim gradovima.

Zanimljiv dio zbirke su razglednice, od kojih su najstarije one s kraja XIX vijeka a one mogu predstavljati vrlo važan materijal za proučavanje života građana Crne Gore u to vrijeme. Ljudi koji su ih napisali zabilježili su utiske iz velikih evropskih i svjetskih gradova.