Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

VELIKI USPJEH CRNOGORSKOG ČASOPISA MONTENEGRIN JOURNAL OF ECONOMICS

Međunarodni naučni ekonomski časopis Montenegrin Journal of Economics ostvario je već drugu godinu za redom ogroman uspjeh jer je, sa prošlogodišnjeg 56. mjesta u najboljoj kategoriji Q1 naučne baze Scopus (od 228 časopisa), ove godine rangiran na izuzetno visokom 32. mjestu (među 243 naslova), i to sa skorom od 3,0 poena i percentilom od 87%, u naučnoj oblasti Economics, Econometrics and Finance

Radi se o pokazatelju rejtinga Cite Score za period od četiri godine (2017-2020). Ova informacija se može vidjeti na sajtu: https://www.scopus.com/sourceid/21100854712?origin=recordpage

Izdavač časopisa Montenegrin Journal of Economics je crnogorska NVU “ELIT” Podgorica, a urednik je univerziteski profesor u penziji dr Veselin Drašković, akademik Filozofije privrede na MGU “M.V. Lomonosov” u Moskvi.

Inače, citatna baza Scopus osnovana je od strane komercijalne izdavačke kuće “Elsevier” 2004. godine. U pitanju je zbirka abstrakata i citata iz naučnih i akademskih časopisa, koja obuhvata gotovo 36.400 naslova, većinom aktivnih ili oko 34.000 recenziranih časopisa iz svih naučnih oblasti. Svi časopisi godišnje prolaze kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta, prate se i vrednuju, kako bi bili zadovoljeni visoki standardi.

Povodom ovog velikog uspjeha, urednik časopisa, prof. dr Veselin Drašković je u NBCG “Đurđe Crnojević” organizovao druženje kako bi iskazao svoju zahvalnost kolektivu Biblioteke na višegodišnjoj profesionalnoj saradnji. Prema njegovim riječima, osjetio je potrebu da postignuti zavidni rezultat podijeli upravo sa zaposlenima Nacionalne biblioteke na Cetinju, jer je u pitanju “rijetka institucija u našoj državi koja je svojim vrijednim radom doprinijela afirmaciji časopisa Montenegrin Journal of Economics”.

Kolektiv Biblioteke se zahvaljuje prof. Draškoviću na ukazanom poštovanju i razumijevanju značaja bibliografske obrade crnogorskih naučnih i stručnih časopisa i članaka u njima, koji se na osnovu dodijeljenih standardizovanih podataka rangiraju u svjetskim naučnim i drugim bazama.