Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KNJIGE I ZAŠTITE AUTORSKIH PRAVA

Svjetski dan knjige i zaštite autorskih prava, koji se obilježava svake godine, od 1995, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obilježen je, danas, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Besjedu o književnosti je održala poznata crnogorska pjesnikinja Dragana Tripković, a u  programu su učestvovali i učenici cetinjskih škola.

Nikolina Kašćelan, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Njegoš“, je recitovala pjesmu Mire Alečković „Šta djeca žele“. Godinu dana starija, Jana Janković predstvila se pjesmom Desanke Maksimović „Molba mladosti“. Jovana Lagator, učenica osmog razreda, je pročitala odlomak romana „Derviš i smrt“, dok su Marija Andrić, Maša Radoičić i Dorotea Bušković, učenice devetog razreda, priredile omaž Lesu Ivanoviću.

Doprinos u obilježavanju ovog događaja dale su i učenice Srednje stručne škole, koje su se cetinjskoj publici predstavile recitacijama.

Jovana Marković, učenica prvog razreda, pjesmom Olivere Mašanović „Čekajući Orfeja”. Njene vršnjakinje, Milica Borozan pjesmom Ane Ahmatove „Dugo sam“, a Nikoleta Lagator „Ubij me okom“ Vilijama Šekspira. Snežana Kustudić, učenica trećeg razreda je recitovala pjesmu Gvedolina Bruksa „Kad zaboravim nedelju“, dok su se stihovima iz bogatog opusa Desanke Maksimović predstavile Slavica Pajević i Vasja Mrvaljević, prezentujući pjesme „Strepnja“ i „Na buri“.

I Gimnazija je imala svoje predstavnike. Milica Radović, učenica prvog razreda, izrecitovala je pjesmu Slavke Daković „Na krilima djetinjstva“, a David Vušurović, učenik drugog razreda, je bio voditelj programa.

Nacionalna biblioteka je na Svjetski dan knjige, kao i prethodnih godina, besplatno učlanjivala korisnike i poklanjala im knjige iz njenih fondova.