Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Donacije

Na osnovu ugovora o sub-grantu sa međunarodnom organizacijom Regional Cooperation Council Task Force on Culture and Society izvedeni su radovi na zgradi bivšeg Francuskog poslanstva. Hitne intervencije na sanaciji elektroinstalacija koji su obuhvatili demontažu postojećih prekidača i osigurača te ispitivanje strujnih krugova, isporuku i ugradnju automatskih osigurača, elektroinstalacije i rasvjetu u ukupnoj vrijednosti od 7.946,23 €;

Izrađen je  glavni  projekat  za zgradu bivšeg Francuskog poslanstva u vrijednosti od 30.000 €, koje donira „Ljubljana proces“ koji je navedeni posao dodjelio firmi „Građenje“ d.o.o. iz Sarajeva.

Donacija dobijena od Sekretarijata radne grupe za kulturu i društvo–Savjet za regionalnu saradnju (RCCTFCS) iznosi 6.400,00€, a odnosi se na hitnu sanaciju elektroinstalacija u objektu Biblioteke (bivše franscusko poslanstvo).

U ovoj godini su nastavljeni radovi na rekonstrukciji I adaptaciji objekta bivšeg Italijanskog poslanstva. Ministarstvo oderni je u 2010. Godini opredijelilo sredstva u iznosu od 10.000,00€ za adaptaciju prizemlja bivšeg Italijanskog poslanstva. Od sredstava „Cetinje – grad oderni“ za završetak adaptacije prizemlja glavnog objekta opredijeljeno je 10.256,70€. Uspješno je završena adaptacija prizemlja objekta, u kojem se nalazi čitaonički prostor, ulazni I svečani hol, namijenjen za organizovanje izložbi, kulturnih događaja, promocija I sl. Nakon završenih radova, I ovaj dio objekta je opremljen odernism I funkcionalnim namještajem koji je dobijen donacijom Vlade Republike Slovenije.

Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) je 2008. godine opredijelio donatorska sredstva za opremanje škola i biblioteka u Crnoj Gori u iznosu od 500.000,00 €. Iz tog paketa pomoći, donator je izdvojio 200.000,00 € za opremanje kancelarijskim namještajem i drugim neophodnim mobilijarom NBCG „Đurđe Crnojević“. U cilju realizacije ovog projekta, sklopljen je Aneks ugovora o podjeli donatorskih sredstava između CMSR-a, Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore, Ministarstva kulture, sporta i medija Crne Gore i NBCG „Đurđe Crnojević“.

Radovi su izvedeni donatorskim sredstvima Vlade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Slovenije, IZUM-a, Maribor i Ministarstva kulture, sporta i medija Crne Gore:

  • donatorska sredstva Vlade Slovenije i IZUM-a, Maribor  - 134.050,00€
  • sredstva Ministarstva kulture, sporta i medija (glavni objekat) - 44.000,00€
  • sredstva Ministarstva kulture, sporta i medija (centralni depo) - 95.151,31€

Opremanje objekata obuhvaćenih i fazom rekonstrukcije je realizovano donatorskim sredstvima:

  • Vlade Republike Slovenije za COBISS Centar - 38.000,00€
  • IZUM, Maribor – kompjuterska i telekomunikaciona oprema - 15.117,00€
  • Vlade Japana oprema za mikrofilmovanje i digitalizaciju mikrofilma - 66.690,00€

Početkom 2006. godine  započete su  pripreme u vezi sa realizacijom Projekta restauracije, sanacije i rekonstrukcije objekta NBCG (bivše italijansko poslanstvo) iz sredstava donacije Vlade kraljevine Norveške u ukupnom iznosu od 414290,32 eura.

Radovi na sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji objekta započeti su 2006. a  nastavljeni su naredne godine uvođenjem novog  izvođača.

NBCG je od Vlade Slovenije i IZUM-a Maribor  dobila  donacije u iznosu od  117.248, 00 eura za adaptaciju i opremanje COBISS centra Crne Gore.