Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANA PROMOCIJA BIBLIOGRAFIJE „STARE RAZGLEDNICE U ZBIRKAMA NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE „ĐURĐE CRNOJEVIĆ” I DRŽAVNOG ARHIVA CRNE GORE: 1889–1940“

Sinoć je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore održana promocija bibliografije „Stare razglednice u zbirkama Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Državnog arhiva Crne Gore, autorki bibliotekarke savjetnice Danijele Radulović i arhivistkinje Ane Pejović.

Bibliografija sadrži 2083 bibliografske jedinice koje su popisane neposrednim uvidom i sadrže kompletne bibliografske podatke karakteristične za ovu vrstu štampanih publikacija, odnosno prema Međunardnom standardu za obradu neknjižne građe, uz detaljne napomene koje prate svaku jedinicu. Raspoređene su u devet cjelina: Topografske razglednice, Javna izdanja, Istorijski događaji, Ratne scene, Javne svečanosti, Portreti, Reprodukcije umjetničkih djela, Čestitke i Ostalo. Najzastupljenije su topografske razglednice, koje su izrađivane u cilju popularisanja, odnosno promovisanja ljepota određenih gradova, mjesta, javnih građevina, hotela i sl., zavisno od potrebe i namjene koju je izdavač imao.

Na promociji su govorili izdavači, direktorica Biblioteke Dragica Lompar i direktor arhiva Danilo Mrvaljević, nakon čega se publici obratila i jedna od autorki, Danijela Radulović.

Iz govora gospođe Lompar izdvajamo sljedeće: „Oko vremena pojave prve crnogorske razglednice vladaju oprečna mišljenja, no mi smo na stanovištu da je prva razglednica iz Crne Gore nastala 1893. sa motivom Cetinja. Kotor je drugi po redu grad koji dobija svoju razglednicu, istovremeno kada i Dubrovnik. Ova razglednica pojavljuje se 1895. godine, a izrađena je u Marseju, dok Crnogorska pošta zvanično uvodi razglednicu u poštanski saobraćaj 1898. godine kako bi odgovorila potrebi sve većeg poštanskog prometa.“

Ona je istakla da je objavljivanjem ovog djela ostvarena je saradnja između dvije nacionalne institucije kulture na zajedničkom projektu, prvenstveno u pogledu unaprjeđenja njihove korisničke funkcije i upoznavanja najšire javnosti sa bogatstvom fondova i zbirki koji se u njima čuvaju, kao dijela crnogorske kulturne baštine.

Gospodin Mrvaljević je naznačio da je u toku Neđelja arhiva, manifestacija u okviru koje je organizovano predstavljanje ovog djela. On je kazao da je poseban značaj bibliografije u tome što ona predstavlja pionirski poduhvat kada je ova vrsta građe u pitanju i da tu treba odati posebno priznanje autorkama.

Jedna od autorki, Danijela Radulović podijelila je sa prisutnima osjećaj „profesionalnog i ličnog zadovoljstva što razglednice postaju predmet ozbiljnih istraživanja u institucijama koje ih čuvaju i o njima brinu i što ova bibliografija nije samo mrtvo slovo na papiru već aktivni svjedok istorije i kulture Crne Gore. Pored vizuelnog izgleda kojim izazivaju znatiželju i sjetu, tu je tekstualni sadržaj, poruka koja nas snažno emotivno vraća u prošla vremena i stvara gotovo realan osjećaj međuljudkih porodičnih, prijateljskih i emotivnih odnosa. Zahvalila je u svoje i u ime koleginice Ane Pejović direktorima institucija što su imali sluha za ovaj projekat i pomogli njegovu realizaciju.