Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

REPREZENTATIVNA DJELA CRNOGORSKOG IZDAVAŠTVA OD OBNOVE NEZAVISNOSTI DO DANAS 2006 – 2024

Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, Nacionalna biblioteka Crne Gore Đurđe Crnojević“ organizovala je izložbu „Reprezentativna djela crnogorskog izdavaštva od obnove nezavisnosti do danas 2006 – 2024“.

U periodu od 2006. do danas publikovano je oko 22.000 naslova. Od tog broja, zbog ograničenog prostora, za ovu izložbu je izdvojeno 130 djela, predstavljenih u okviru različitih naučnih umjetničkih i leksikografskih cjelina. Autorke izložbe su direktorica Nacionalne biblioteke Dragica Lompar i Milenija Vračar.
Izložbu je u ponedjeljak, 20. maja, otvorio Ivan Jovović, predsjednik Matice crnogorske. On je primijetio da „crnogorska prošlost ne bilježi toliko kvalitetnih izdanja iz različitih oblasti, kao što je u pitanju period od 2006. do 2024. godine“ i kazao da „tu činjenicu možemo posmatrati i kao svojevrsnu potvrdu da je obnova crnogorske nezavisnosti snažno stimulisala ukupno crnogorsko izdavaštvo, jer prezentovana izdanja jasno upućuju na zaključak da je zahvaljujući ovim naslovima Crna Gora proširila svoje horizonte samospoznaje.
“Smatrao je da „među izloženim primjercima treba izdvojiti, ne samo zbog simbolike nastupajućeg državnog praznika, već zbog suštine Ustav Crne Gore iz 2007. godine i Pravopis crnogorskog jezika iz 2010. godine.“Gospodin Jovović je čestitao Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ „na uspješnoj organizaciji događaja, s obzirom da se ovakvim i sličnim programima ostvaruje kultura sjećanja, odnosno jačaju atributi nacionalnog i državnog identiteta Crne Gore.“Izložba u zgradi bivšeg Italijanskog poslanstva će biti otvorena do 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.