Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KNJIGA „DIVAN: ANTOLOGIJA VLASTITE LIRIKE” AUTORA SAFETA HADROVIĆA VRBIČKOG PREDSTAVLJENA U NBCG

Safet Hadrović Vrbički na promociji u NBCG: Ovđe, đe se susrijećueću istorija i tradicija, mi smo obavezni njegovati vrijednosti koje nas uče o poštovanju, razumijevanju i ljubavi prema svakom čovjeku, bez obzira na njegovu vjeru, naciju ili porijeklo.

Promocija knjige „Divan: antologija vlastite lirike”, autora Safeta Hadrovića Vrbičkog održana je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević” na Cetinju.

U programu su učestvovali: Suljo Mustafić, Saša Božović, Miraš Martinović, Božidar Proročić i autor.

Safet Hadrović Vrbički kroz svoje poetsko i prozno djelo, kako ističe gospodin Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, nudi ne samo estetski doživljaj, već i produbljeno razumijevanje svijeta koji nas okružuje.

„Njegova sposobnost da pretoči suptilnosti bošnjačke duše i duha u literarnu formu, čini ga izuzetno važnim piscem koji čuva i prenosi kulturni i duhovni identitet. Kroz njegovo djelo, mi zapravo učimo o dubinama ljudskog postojanja, što ga čini istinskim čuvarom kako nacionalne, tako i univerzalne ljudske baštine“, rekao je Mustafić.

U Hadrovićevim djelima, precizira kulturološkinja Božović, nalazimo jedinstvenu sintezu kulturnih vrijednosti i univerzalnih ljudskih principa.

„Njegovo stvaralaštvo nije samo odraz bogate bošnjačke tradicije, već i snažan glas koji govori o univerzalnim težnjama čovjeka za slobodom, pravdom i ljepotom. On sa svojim djelom doprinosi mostovima razumijevanja između različitih kultura, čuvajući pri tom duboku povezanost sa vlastitim identitetom“, kazala je Božović.

Prema riječima književnika Martinovića, Hadrović je majstor riječi koji sa nevjerojatnom lakoćom prepliće lokalno i univerzalno, tradicionalno i moderno, pa su njegova djela kao riznica u kojoj se čuvaju dragocjenosti bošnjačke kulture, ali i kao otvoreni prozori kroz koje dopire svjetlost zajedničkog, univerzalnog čovječanstva.

„On nije samo pisac; on je umjetnik koji slikom riječi oslikava dušu svoga naroda, istovremeno se obraćajući svakom čovjeku koji teži razumijevanju i ljepoti“, istakao je Martinović.

Da Hadrovićev književni opus predstavlja izvanredan doprinos ne samo književnosti Bošnjaka, već i evropskoj literaturi, saglasan je i književnik i publicist Božidar Proročić, koji je naglasio da u njegovim ostvarenjima „nalazimo neiscrpnu inspiraciju, ljepotu i pouke koje nas uče da vrednujemo različitost, da njegujemo saosjećanje i da zajedno gradimo svijet u kojem će umjetnost i kultura biti temelji na kojima počiva naše zajedničko čovječanstvo.“

Ovim događajem Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori je zvanično otvorilo manifestaciju „Dani kulture Bošnjaka Crne Gore”, koja će trajati narednih mjesec dana.