Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NOVO IZDANJE – „STARE RAZGLEDNICE: U ZBIRKAMA NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE „ĐURĐE CRNOJEVIĆ” I DRŽAVNOG ARHIVA CRNE GORE: BIBLIOGRAFIJA”

U suizdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” i Državnog arhiva Crne Gore objavljena je publikacija „Stare razglednice: u zbirkama Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević”  i Državnog arhiva Crne Gore: bibliografija”, autorki Danijele Radulović i Ane Pejović.

Bibliografija sadrži 2083 bibliografske jedinice koje su podijeljene u devet grupa:

1.  Topografske razglednice

2.  Javna izdanja

3.  Istorijski događaji

4.  Ratne scene

5.  Javne svečanosti

6.  Portreti

7.  Reprodukcije umjetničkih djela

8.  Čestitke

9.  Ostalo

Ispod svake jedinice nalazi se ID broj pod kojim se razglednica nalazi u online katalogu Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” ili inventarni broj arhivskog odsjeka ili Državnog arhiva Crne Gore.

Na kraju Bibliografije nalazi se  Registar izdavača, fotografa, fotografskih ateljea, knjižara i štampara, na temelju podataka koje sadrži svaka pojedinačna razglednica i elemenata po kojima su prepoznatljive. Takođe, dat je i Registar imena koji predstavlja značajan segment, naročito u istraživačkom smislu, sa posebnim osvrtom na interpersonalne i rodbinske odnose.

Pored ovih, tu su i: Registar geografskih pojmova i Topografski registar da bi korisnici bili upoznati gdje se popisana grada nalazi. Poslije registara dati su i kratki podaci o pojedinim izdavačima, fotografima, ateljeima, knjižarimai štamparima sa njihovim monogramima.

Na samom kraju nalazi se izbor reprezentativnih razglednica iz navedenih fondova.