Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

EDICIJA POSEBNA IZDANJA NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE OBOGAĆENA ZA NOVO IZDANJE

Povodom 100 godina od rođenja Radivoja Lola Đukića, velikog jugoslovenskog dramskog stvaraoca, romanopisca, pjesnika, slikara, filmskog i TV scenariste, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ je u Program rada za 2023. godinu uvrstila i objavljivanje jedne njegove knjige.

Ljubaznom sugestijom i preporukom Loline supruge, gospođe Jelene Đukić, a na zadovoljstvo svih, odlučeno je da to bude djelo koje njemu lično bilo najdraže i koje mu je donijelo prestižnu nagradu „SFERA“ za najbolji naučnofantastični roman – „Ovca na Bulevaru Oktobarske revolucije“.

Izdvojićemo i nekoliko riječi direktorice NBCG, gospođe Dragice Lompar iz uvoda ovog izdanja romana, koje govore ponešto i o romanu i o autoru: „Roman „Ovca na Bulevaru Oktobarske Revolucije“ gotovo da ima formu filmskog scenarija, što je daleko od iznenađujućeg, znajući koliko je Radivoje Lola Đukić poznavao strukturu filmskog scenarija. Lolina jedinstvena ličnost nikada nije uvažena u mjeri koju je zasluživao, što je slučaj sa mnogim velikim ljudima na ovim prostorima. Istina, kao vrhunska vrijednost, je ovdje rijetko dobrodošla. Zato Lola i kaže: „Nikada nećete poverovati u ovu priču i to samo zato što je ona – istinita! Jer čovek je oduvek učen da veruje lažima.“ Zar ovo nije poruka svima, kada se svakodnevno spotičemo o istinu koja nije prijatna, a time ni prihvatljiva. Život u laži je lagodniji i daje nam lično opravdanje za sve nemoći i nesposobnosti, za sva moralna posrtanja.“

 Objavljivanje ovog romana nakon 34 godine od prvog izdanja, prema riječima gospođe Lompar, glasna je poruka da je Lola Đukić zavrijedio mnogo veće interesovanje javnosti, i stručne i laičke, na prostoru čitave bivše Jugoslavije.