Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANA 10. JUBILARNA KONFERENCIJA DIREKTORA NACIONALNIH BIBLIOTEKA JUGOISTOČNE EVROPE U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

U organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ iz Skoplja  u Strugi je od 4. do 6. oktobra održana 10. konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope.

Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević” na ovom skupu su predstavljale: direktorica mr Dragica Lompar i rukovoditeljka Odjeljenja za bibliotečko-informacioni sistem i digitalizaciju, mr Vjenceslava Ševaljević.

Prije zvaničnog otvaranja Konferencije otvorena je izložba plakata na kojima su predstavljene posebne zbirke u NUB „Sv. Kliment Ohridski” kroz reprodukcije bibliotečkih dobara proglašenih kulturnim naslijeđem od posebnog i izuzetnog značaja, kao i drugih materijala.

Tema Konferencije bila je „Trendovi u bibliotečkoj praksi”, a pozdravne govore na početku su održali: zamjenik ministra kulture  Sjeverne Makedonije, Daim Lući i direktor NUB „Sv. Kliment Ohridski” Rahmetula Kući.

Na ovogodišnjoj Konferenciji, pored predstavnica iz Crne Gore, učestvovali su i predstavnici nacionalnih biblioteka iz: Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Albanije, Kosova, Bugarske, Mađarske, Turske i Instituta informacijskih znanosti iz Maribora.

Učesnici Konferencije su u sklopu interesantnih i inspirativnih izlaganja iznijeli iskustva iz bibliotečke prakse u svojim zemljama.

Na kraju su usvojeni zaključci za kontinuirano praćenje trendova i implementaciju novosti u bibliotečkim aktivnostima, posebno u oblasti digitalizacije i automatizacije procesa, daljeg unapređenja i intenziviranja bilateralne i multilateralne saradnje nacionalnih/državnih biblioteka u regionu, pokretanje zajedničkih projekata, dijeljenje iskustava i slično.

Dogovoreno je da domaćin 11. konferencije direktora  nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope bude Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” sa Cetinja.