Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NOVO IZDANJE NBCG : BIO-BIBLIOGRAFIJA AKADEMIKA MLADENA LOMPARA 1944-2017

Iz štampe je izašlo novo izdanje Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, bio-bibliografija akademika Mladena Lompara, čija je autorka Ljiljana Đorđević, bibliotekarka savjetnica.

Mladen Lompar rođen je na Cetinju 22. marta 1944. godine. Bio je pjesnik, istoričar umjetnosti, likovni kritičar i muzejski savjetnik. Njegov doprinos crnogorskoj kulturi, umjetnosti i obrazovanju teško je opisati u kratkim crtama, budući da je bio jedan od utemeljivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika, kao muzejski savjetnik autor brojnih izložbi crnogorske umjetnosti i muzejskih postavki, ali i monografije „Crnogorski slikari“, za koju je dobio „Miroslavljevo jevanđelje“. Vodio je izdavačku kuću „Dignitas“ i bio urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Ars“.

Dobitnik je najznačajnijih i najcjenjenijih priznanja u državi, među kojima su „Zlatni pečat Crnojevića“, „Trinaestojulska nagrada“, književne nagrade „Risto Ratković“, „Aleksandar Leso Ivanović“ i „Vito Nikolić“. Posthumno mu je dodijeljena povelja „Ivan Crnojević“.

Legat Mladena Lompara poklonjen je 2020. godine od strane njegove porodice Narodnom muzeju Crne Gore.

Ovo vrijedno izdanje vam toplo preporučujemo, i sigurni smo da će ugoditi svima koji prepoznaju značaj bibliografskog rada.