Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVNICA NBCG UČESTVOVALA NA DVANAESTOM FESTIVALU HRVATSKIH DIGITALIZACIJSKIH PROJEKATA U ZAGREBU

12. D-fest – skup posvećen digitalizaciji kulturne i naučne baštine, sistemima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama, te promociji digitalnih projekata održan je 4. i 5. maja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Zorica Sjekloća, bibliotekarka savjetnica u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević” uzela je učešće u događaju, a tema njenog izlaganja bila je: Digitalizacija „Glasa Crnogorca”.

Govoreći o pomenutom nedjeljnom listu za politiku i književnost, koji je izlazio u periodu od 1873. do 1922. godine, Sjekloća je istakla da on ima status kulturnog dobra od izuzetnog nacionalnog značaja, te da je cilj digitalizacije, osim dostupnosti sadržaja krajnjim korisnicima, bio i zaštita papirne verzije, koja je zbog čestog korištenja bila u lošem stanju.

Koleginica Sjekloća je, između ostalog, učesnicima Skupa pojasnila da je na stranicama ove crnogorske novine moguće pratiti ukupan život crnogorskog društva u pedesetogodišnjem periodu kao i sva bitna dešavanja vezana za Balkan i Evropu, naglasivši da su digitalizovani svi brojevi ovog glasila koje Biblioteka ima u svojim fondovima kao i određeni nedostajući brojevi iz fondova drugih institucija iz zemlje i inostranstva.