Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KNJIGA „UKRAJINCI NAROD SLOBODE“ PREDSTAVLJENA U NBCG

Knjiga „Ukrajinci narod slobode“ crnogorskog književnika, novinara i ukrajiniste Božidara Proročića, koja je posvećena najistaknutijim ličnostima iz ukrajinske istorije i otkriva mnoge važne, ali u isto vrijeme u regionu slabo poznate činjenice iz prošlosti Ukrajine, predstavljena je u četvrtak, 3. novembra, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Na promociji su govorili: Nj. E. Oleh Herasymenko, izvanredni i opunomoćeni ambasador Ukrajine u Crnoj Gori, Veljko Đukanović, profesor književnosti i autor.

Kada je Proročić počeo pisati pomenutu knjigu, tokom prošle godine, njegova želja je bila da približi samo jedan mali segment iz velike arabeske ličnosti koje krase Ukrajinu, budući da Ukrajina i Ukrajinci, smatra on, predstavljaju jednu od najdragocjenijih, ali istovremeno i najljepših kultura na slovenskim prostorima.

„Imao sam inspiraciju koju sam crpio iz duhovnog bogatstva heroja i heroina ukrajinskih: Mikola Mihnovskog, borca, jednog od ideologa nezavisnosti Ukrajine, Agatangela Krimskog, istoričara, prevodioca i jednog od osnivača Ukrajinske akademije nauka i umjetnosti, Vasilja Višivanjskog (Viljem Hasburški) koji je toliko volio Ukrajinu da je zbog nje izgubio pravo na carski prijesto, zatim legendarnog pukovnika Sič strijelaca, a tu je i Georgi Narbut tvorac i autor državnih simbola Ukrajine, general Marko Bezručko, koji je spasio Varšavu od bombardovanja, Olena Stepaniv, prva žena Ukrajinka oficir armije koja se nesebično borila za svoju državu i koja je postala nacionalna heroina domovine, pjesnici Olena Teliga i Vasilj Stus koji su utkali sebe u zastave svoje države, Jevgen Konovalec, vođa Sič strijelaca, Nil Hasevič, legendarni umjetnik i borac iz redova Ukrajinske pobunjeničke armije i mnogi drugi koji su zastupljeni u ovom rukopisu”, pojasnio je on.

Ova knjiga je, prema riječima gospodina Đukanovića, koji je ujedno i jedan od lektora, i te kako dragocjena i važna jer na najljepši način govori o značajnim istorijskim ličnostima Ukrajine kroz različite vremenske i istorijske etape.

„Ako se neko svojim radom i posvećenošću u izučavanju ukrajinistike odužio Ukrajini onda je to nesumlivo ovaj autor koji se uvijek predano sa velikim požrtvovanjem trudio, a i dalje se trudi, da nama svima približi Ukrajinu”, kazao je Đukanović.

U ovoj publikaciji, kako ističe Nj. E. Oleh Herasymenko, čitaoci iz Crne Gore i regiona mogu se upoznati sa ključnim momentima i ličnostima iz bogate ukrajinske istorije.

„Na taj način će bolje shvatiti sve ono što se sada dešava u Ukrajini i razloge odlučne borbe Ukrajinaca za slobodu i nezavisnost svoje domovine. Braneći se od ruske oružane agresije mi Ukrajinci branimo i svoju kulturu, identitet i istoriju”, rekao je  Herasymenko.

Recezenti knjige u izdanju „Crnogorskog kulturnog foruma“ su: Natalija Fijalka, bivša otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori i Anatolij Demeščuk, drugi sekretar Ambasade Ukrajine.

Događaj je organizovala Biblioteka u saradnji sa Ambasadom Ukrajine u Crnoj Gori.

Božidar Proročić je rođen 1979. godine na Cetinju. Završio je Saobraćajni fakultet kao student generacije. Pored objavljene zbirke poezije „Jesen pjesnika“, objavio je i preko 300 autorskih tekstova iz oblasti istorije, kulture, religije, filozofije i književnosti, ali i više koautorskih djela.

Odavno se bavi ukrajinskom tematikom i poznat je kao iskreni prijatelj Ukrajine i Ukrajinaca. Autor je istorijske knjige „Gladomor 1932-1933 genocid nad Ukrajinom“. Sa ukrajinskog jezika preveo je nekoliko zbirki poezije, Olene Telige, Jurija Daragana i Vasilja Stusa. Dobitnik je nagrade Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori za jačanje bilateralnih i kulturnih odnosa između Crne Gore i Ukrajine.