Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

VRIJEDNO IZDANJE IZ 1901. GODINE U FONDU NBCG “ĐURĐE CRNOJEVIĆ”

NBCG “ĐURĐE CRNOJEVIĆ” je nedavno otkupila publikaciju: KARADAG VE ORDUSU: KARADAG'IN AHVÂL-I TÂRIHIYYE VE COGRÂFIYYESIYLE KÛVVE-I ASKERIYYESINDEN BAHISDIR =  [Crnogorska vojska: Istorija, geografija i vojna sila Crne Gore], autora Mehmeda Subhija, objavljenu u Istanbulu 1901. godine.

U pitanju je prvo i jedino izdanje ove neobično rijetke knjige o strukturi i organizaciji crnogorske vojske, namijenjene za nastavu u osmanskim vojnim školama početkom 20. vijeka.

Autor je Mehmed Subhi, oficir osmanske vojske, a bavi se vojnim odnosima Crne Gore i Osmanskog carstva u 19. vijeku, kao i mjestom i značajem crnogorske vojske u balkanskim vojskama, njenom strukturom, organizacijom i istorijom. Ilustrovana je slikama uniformi crnogorskih vojnika, njihovim činovima, medaljama, ordenjem i zastavama, koje su rad F. Leflera, poznatog vlasnika štamparije za litografiju i izdavača knjiga i razglednica u Istanbulu toga vremena.

Knjiga je u tvrdom povezu, a na koricama je originalno platno boje pistaćija, dok su dekoracije u stilu secesije. Ime autora i naslov navedeni su pozlaćenim slovima. Tu je i atraktivni logo izdavača (Tüccarzâde Ibrahim Hilmi) na zadnjoj koričnoj strani. Pisana je otomanskim pismom (staroturski sa arapskim slovima), a u sastavu publikacije je vrijedna hromo-litografska karta Crne Gore (44x32 cm, u razmjeri 1/200.000), štampana samo za ovu knjigu i smještena u džepu na njenom kraju.