Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ZBORNIK „ŠĆEPAN MALI U DOKUMENTIMA 1767–1773“ PREDSTAVLJEN CETINJSKOJ PUBLICI

Promocija zbornika „Šćepan Mali u dokumentima 1767–1773“, koji je priredio Marijan Mašo Miljić, a koji je objavljen u izdanju Matice crnogorske, održana je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. 

Osim priređivača izdanja u program su učestvovali: doc. dr Srđa Martinović, istoričar, mr Vukota Vukotić, istoričar i Luka Lagator, predsjednik Ogranka Matice crnogorske Cetinje.

Šćepan Mali je, prema riječima gospodina Miljića, ostavio neizbrisiv trag u crnogorskoj istoriji, bez obzira što su pokušaji utvrđivanja njegovog porijekla i identiteta bili neuspješni.

Zbornik sadrži 441 dokumenat poređan hronološki od 1767. do 1773. godine, po godinama, a unutar godina po datumima. Neki dokumenti su do sada objavljivani, a sa nekima se priređivač prvi put susreo.

„Nepublikovana građa je ispisana iz Bogišićevog arhiva u Cavtatu, a ispisao ih je dr Niko Simov Martinović istražujući 1953. i 1954. godine za potrebe Istorijskog instituta Crne Gore. Ona je srećom sačuvana u Arhivsko-memoarskom fondu biblioteke Istorijskog instituta, u fascikli br. 239. Imao sam sreću da naiđem na građu i ona je prije svega bila podsticaj i nukleus za nastanak ove knjige”, pojasnio je Miljić.

Ova publikacija je, smatra Srđa Martinović, zbir sabranih dokumenata vrijedan svakog poštovanja.

„Vjerujem da će djelo biti pravi praznik za istorijske sladokusce koji će, kroz Mašove stranice, tragati za sakrivenim Šćepanom Malim susrijećući se najviše sa sobom, a onda i sa sudbinom crnogorskog usuda”, kazao je on.

Saglasan sa njim je i gospodin Vukotić, koji je istakao da će ovo djelo skratiti veliki dio arhivskih istraživanja, kao i da će omogućiti crnogorskoj istoriografiji, iako to pokušava duže od 100 godina, da pruži konačno naučan odgovor na zagonetku: Ko je bio Šćepan Mali?

„Upravo od njega počinje ideja državnosti u Crnoj Gori. Plemenska zajednica koja je tada bila, postojala i koja se formirala kroz dva i po vijeka, konačno je dobila nekakav svoj pečat. Na tome će raditi naredna četiri Petrovića. Upravo u tome je veličina Šćepana Malog za crnogorsku istoriju”, podsjetio je Vukotić.

Ovaj događaj smo organizovali u saradnji sa Maticom crnogorskom Ogranak Cetinje, aMatica crnogorska, kako je istakao gospodin Lagator, ovim izdanjem želi doprinijeti izučavanju građe o ovoj misterioznoj ličnosti naše nacionalne istorije.