Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KNJIGA „ANDREIN KORAK DO POEZIJE“ PREDSTAVLJENA U NBCG

Vesna Jočić: Andreine pjesme su kao vrelo vode koje nikada ne prestaje teći. Promocija knjige „Andrein korak do poezije“ mlade cetinjske poetese Andree Begović održana je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Govoreći o knjizi akademik DANU-a Sreten Vujović, recezent i lektor djela je istakao da pjesme u ovoj zbirci odaju utisak da nijesu plod trenutka, već su nastajale u dužem vremenskom rasponu, te da se kroz njih može pratiti razvoj njenih stvaralačkih misli.


„One u nekim pjesmama djeluju mladalački i tanano, da bi u nekim radovima, za koje cijenim da su nastali u zrelijem dobu, poprimile formu koja obavezuje naš razum, um i emocije”, pojasnio je Vujović. 


Pisati poeziju, prema njegovim riječima, znači imati osjetljive senzore, koji često znaju da zabole, pa to može uspjeti samo jaka ličnost, kakva je i autorka, koja tu svoju patnju neće da preboli, već je pretvara u nešto što traje. 


Andreine pjesme ćemo, smatra Vesna Jočić, urednica publikacije, čitati u dahu i vraćati im se često, jer su kao „vrelo vode koje nikada ne prestaje teći”. 
„Sigurna sam da će ostaviti dubok trag u čitaocima i naći svoje mjesto pod crnogorskim pjesničkim nebom, kao najljepši šareni buket cvijeća”, rekla je ona. 


Pjesnikinja Ivana Đukić govorila je neke od Andreinih stihova, a u muzičkom dijelu programa učestvovao je Balša Dapčević, gitarista. 


U ime NVO „Razvitak“ prisutne je pozdravio direktor Slobodan Čolaković, a na kraju večeri publici se zahvalila i autorka. 
Andrea je rođena na Cetinju 5. juna 1992. godine, gdje je završila osnovnu školu. Srednju školu i Pravni fakultet završila je u Podgorici. Članica je udruženja roditelja, djece i omladine sa teškoćama u razvoju NVO „Razvitak“. Govori engleski jezik, dok je znanje ruskog stekla boraveći u Rusiji na tretmanima liječenja.


Osim ove knjige poezije, u pripremi je još i knjiga proze, kao i priče za djecu i odrasle.