Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

REPREZENTI PISANE KULTURNE BAŠTINE CRNE GORE U BIJELOM SALONU SKUPŠTINE

U Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, koji je nedavno temeljno renoviran, predstavljeno je preko 200 izuzetno vrijednih, kvalitetnih i reprezentativnih naslova u oblasti pisanog kulturnog nasljeđa Crne Gore, odnosno istorije naše zemlje, njene tradicije i kulture uopšte.

S obzirom na to da je Bijeli salon često mjesto najznačajnijih parlamentarnih razgovora i razmjene mišljenja najviših zvaničnika na nacionalnom i međunarodnom planu, Skupština na ovaj način ukazuje na značaj vrednovanja, čuvanja i promovisanja bogatog crnogorskog pisanog kulturnog nasljeđa.

Predstavljeno je kapitalno izdanje Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Crnogorska bibliografija u četiri toma (33 knjige) sa par stotina hiljada bibliografskih jedinica koje se odnose na našu zemlju u periodu od pola milenijuma, kao i reprint izdanja koja su u različitim periodima obilježila crnogorsku istoriju i kulturu, odnosno inkunabule iz Crnojevića štamparije, naslovi crnogorske štampe (Crnogorac, Glas Grnogorca) i časopisi (Orlić, Crnogorka, Zeta i drugih). Takođe, tu je i fototipsko izdanje jedinog sačuvanog autorizovanog Njegoševog rukopisa Svobodijada, kao i naslovi iz drugih edicija Nacionalne biblioteke: Bio-bibliografije i Posebna izdanja.

Izvor: Skupština Crne Gore

https://www.skupstina.me/me/clanci/reprezenti-pisane-kulturne-bastine-crne-gore-u-bijelom-salonu-skupstine?fbclid=IwAR1BWqsGqPn3FR9GlUkShaseJN5vnFuWsi3ARBAg5oKMKr0SLk_mWLLk9X0