Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

U NBCG DOBITNICIMA URUČENE NAGRADE ,,DR NIKO SIMOV MARTINOVIĆ“

Miljić: "I radni i životni vijek posvetili smo bibliotekarstvu i bibliotekama u kojima smo radili."

Svečana dodjela nagrada "Dr Niko Simov Martinović", koju su za 2016/2018. i 2018/2020. godinu dobili: Marijan-Mašo Miljić, mr Bosiljka Cicmil i Nevenka Mitrović, održana je danas, 20. decembra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore ,,Đurđe Crnojević“ na Cetinju.


Biblioteke su, prema riječima Jasmine Bajo, predsjednice Udruženja bibliotekara Crne Gore važan činilac društvenog i kulturnog života, te posao bibliotekara je da nastavi misiju u ,,očuvanju mentalnog zdravlja pojedinca” u doba tranzicije, ekonomske i zdravstvene krize i da da podršku onima koji su u stalnoj i neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, naukom, kreativnošću i umjetnošću.

Nagrada ,,Dr Niko Simov Martinović“, smatra mr Dragica Lompar, direktorica NBCG, potvrđuje znanje, upornost i istrajnost u obavljanju bibliotečkog poziva, koji je iznad svega plemenit i usmjeren prema drugima.

,,Stručni i profesionalni integritet je ono čime su oni zavrijedili ovo značajno bibliotečko priznanje, te njihov predani višedecenijski rad, koji se kao zbir najvažnijih pojedinačnih rezultata sabrao u današnji događaj, služi na čast bibliotečkoj i ukupnoj kulturnoj javnosti Crne Gore”, kazala je Lompar.

Saglasna sa njom je i mr Snežana Vojvoda, predsjednica žirija koja je naglasila da su dobitnici ,,istaknuti predstavnici savremenog crnogorskog bibliotekarstva koji su uvijek bili motivisani da, odolijevajući izazovima pred kojima se crnogorsko bibliotekarstvo nalazilo i još uvijek se nalazi, stručno i odgovorno rade na svom profesionalnom usavršavanju, na prihvatanju i konkretnoj primjeni savremenih tokova u struci i time daju nemjerljiv doprinos i pečat bibliotečkoj djelatnosti”.

Marijan-Mašo Miljić, u ime nagrađenih je rekao da su sve troje nastojali da daju svoj maksimalni doprinos u praksi i teoriji, u granicama mogućnosti kao izdanci svoga vremena, crnogorskom bibliotekarstvu i bibliotekama u kojima se odvijao njihov radni vijek.

Događaju, iz opravdanih razloga, nije prisustvovala nagrađena Nevenka Mitrović, ali je u govoru, koji je pročitala gospođa Vojvoda, istakla da je primanje ove prestižne strukovne nagrade za nju velika čast, tim prije što nosi ime dr Nika Simovog Martinović, koji kao čovjek i naučnik, do danas, jeste nedosegnuti domet u bibliotečkoj struci i kulturi Crne Gore. „Mislim da bi upravo uručivanje nagrade, koja nosi njegovo ime, bila prava prilika da mu mi, njegovi sljedbenici, ukažemo dužno poštovanje i tim povodom organizujemo predavanja posvećena njegovom životu i djelu, kao podstrek i putokaz da idemo pravim putem i baštinimo prave vrijednosti“, navodi se u njenom obraćanju, koje je dostupno na sljedećem linku: https://bit.ly/3piCcKG.

Svečanost je organizovalo Udruženje bibliotekara Crne Gore u saradnji sa NBCG, a nagrada ,,Dr Niko Simov Martinović“, koja se svake dvije godine dodjeljuje istaknutim bibliotečkim djelatnicima, pojedincima i kolektivima, utemeljena je 1988. godine.