Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

BIBLIOGRAFIJA „KNJIŽEVNI OPUS NIKOLE I PETROVIĆA NJEGOŠA” PREDSTAVLJENA U NBCG

Bibliografija „Književni opus Nikole I Petrovića Njegoša (1841-1921)”, autorke Ljiljane Đorđević, koju je Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” objavila u godini kada se navršilo 100 godina od smrti prvog i posljednjeg crnogorskog kralja, predstavljena je sinoć u Biblioteci na Cetinju.

Na promociji su osim autorke, koja je govorila o bibliografskoj građi, učestvovale: prof. dr Sonja Nenezić i prof. dr Marijana Terić.

Gospođa Terić se osvrnula na književni opus Nikole I, naglasivši da je najveći umjetnički domet ostvario u istorijskoj drami u stihu „Balkanska carica“, koja je doživjela veliku popularnost, ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, dok je gospođa Nenezić govorila o književnom jeziku u djelima crnogorskog kralja.

Stihovima pjesme „Crna Gora“, koju je Nikola I napisao 1876. godine, Zoran Vujović, glumac Crnogorskog narodnog pozorišta je otvorio događaj, a tokom večeri kazivao je i stihove pjesme „Pjevao bih…” nastale 1880. godine, kao i uvod iz djela „Balkanska carica”, naslovljen „Crnogorkama”.

Na kraju programa gospodin Vujović je pročitao i odlomke iz besjede koja je izgovorena uoči proglašenja Ustava 1905. godine na Cetinju i dio iz proglas prilikom proglašenja Crne Gore za Kraljevinu 1910. godine, koji takođe spadaju u književnu zaostavštinu Nikole I Petrovića Njegoša.

Ovaj događaj upotpunila je izložba koju čine djela Nikole I, prevodi na strane jezike, razglednice i proglasi iz fondova Biblioteke i ona će krasiti hol bivšeg Italijanskog poslanstva do kraja ove godine. 

Bibliografija sadrži 3370 bibliografskih jedinica i podijeljena je u četiri cjeline: „Književni rad Nikole I”, „Literatura o djelu Nikole I”, „Nikola I Petrović u književnom stvaralaštvu drugih autora” i „Elektronski izvori o književnom radu Nikole I”.