Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA COBISS NET-A

Sjednica Savjeta COBISS.Net-a, čiji su članovi direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Albanije), kao i dr Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a i dr Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora, održana je 26. oktobra preko platforme Zoom.

Sjednicu, kojom je predsjedavao dr Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, pratile su i predstavnice NBCG: mr Dragica Lompar, direktorica i mr Vjenceslava Ševaljević, rukovoditeljka COBISS centra Crne Gore.

Savjet je na početku ove sjednice za novog člana prihvatio Hrastelja Gašpera, rukovodioca slovenačkog  UNESCO ureda, a potom je bilo i riječi o Projektu razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.Net-a, o modalitetima uključivanja Hrvatske u COBISS.Net, te o intenziviranju saradnje nacionalnih biblioteka.  

Predstavljena je i platforma Unpaywall koja će omogućiti otvoreni pristup besplatnim akademskim resursima.

Naglašeno je i da UNESCO podržava umrežavanje biblioteka regiona u sistem COBISS, a kroz zajedničke projekte dogovorena je i finansijska podrška.

Dr Aleš Bošnjak je  informisao članove Savjeta da je slovenačko Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta dodijelilo IZUM-u ukupno 20 hiljada eura za ovu godinu, uz preporuku da se iznos potroši u skladu s brojem biblioteka koje učestvuju u mreži COBISS.Net u svakoj pojedinačnoj državi članici. Novac će se dodijeliti članicama na osnovu akcionog plana i prijedloga u koju svrhu će se sredstva utrošiti, a IZUM je dao preporuku da u fokusu bude promocija novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka.