Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

DRUGI FORUM SAVEZA BIBLIOTEKA KINE I ZEMALJA CENTRALNO ISTOČNE EVROPE

Drugi forum Saveza biblioteka Kine i zemalja Centralno-Istočne Evrope održan je 13. i 14. oktobra u gradskoj biblioteci „Braќa Miladinovci“ u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji.

Na poziv organizatora, forumu su u ime Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ prisustvovale direktorica Dragica Lompar, bibliotekarke savjetnice Anđelka Martinović i Irena Đurković i viša bibliotekarka Slađana Sjekloća.


Učesnike su, između ostalih, pozdravili direktorica biblioteke domaćina, gospođa Suzana Danailova, predstavnici ministarstava kulture Sjeverne Makedonije i Kine, NJ.E. ambasador Kine u Sjevernoj Makedoniji, gospodin Zhang Zuo i, preko video snimka, predsjednica IFLA-e, gospođa Barbara Lison.

Kao što kaže glavna tema foruma: „Biblioteke kao esencijalne u vremenima izazova nude smislenu povezanost“. Prvog dana kroz dva panela i jedno predavanje, učesnici su imali priliku da čuju nešto više o integraciji biblioteka u post-epidemiološkoj eri, razvoju javnih biblioteka, izgradnji pametnih biblioteka i digitalnim bibliotekama, odnosno Omeka agregatoru. Sljedećeg dana trajanja foruma, bilo je riječi o razvoju biblioteka spajanjem tradicije i inovacije, digitalnoj inkluziji, promociji čitanja, oblicima i metodama digitalnih komunikacija i društvenim mrežama. Razgovarano je o budućnosti Saveza biblioteka i rekonstrukciji okvira saradnje biblioteka Kine i zemalja Centralno-Istočne Evrope usljed globalne epidemije, usvojen je izvještaj o dosadašnjem radu.

Forumu su prisustvovali predstavnici svih biblioteka potpisnica Sporazuma. Oni koji nijesu mogli da budu fizički prisutni, konferenciju su pratili online.