Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NA SAJMU U PODGORICI PREDSTAVLJENA KNJIGA „GRAĐA ZA CRNOGORSKI BIOGRAFSKI LEKSIKON, TOM 1, CRNOGORSKO PRIMORJE”

Knjiga „Građa za Crnogorski biografski leksikon, tom 1, Crnogorsko primorje”, čiji su autori mr Dragica Lompar i Branislav Borilović, predstavljena je juče na 15. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici.

Ova publikacija, u kojoj je obuhvaćeno oko 1200 značajnih ličnosti, poređanih abecednim redom, sa područja današnjih gradskih opština Crnogorskog primorja, ima za  cilj da objedini i predstavi znamenite ličnosti koje su obilježile Crnogorsko primorje, njegovu duhovnost, istoriju, tradiciju, pomorske vještine, umjetnost, nauku, te su, stoga, u knjizi zastupljeni svi oni koji su svojim radom, doprinosom, posvećenošću, naučnim dostignućima, hrabrošću, dakle trajnim vrijednostima ostavili značajan pečat bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Na promociji  su osim autora govorili i recenzenti djela: akademik prof. dr Šerbo Rastoder, doc. dr Srđa Martinović i mr sc. Ivan Jovović.

Akademik Rastoder je istakao da se slični projekti uglavnom realizuju kao projekti naučnih institucija sa velikim brojem saradnika i u tom smislu je napor autora dostojan svake vrste podrške.

Saglasan sa njim je i doc. dr Srđa Martinović, koji je, između ostalog, konstatovao da su autori pomenute publikacije imali dovoljno hrabrosti i istrajnosti da uspiju ono što nijesu čitavi instituti već decenijama.

Doprinos u održavanju ovog događaja dao je i gospodin Jovović koji je naglasio kako ova publikacija ima za cilj da čitaocu omogući da na što jednostavniji način proširi svoje poglede i zasigurno dobije verifikovane podatke o predmetnoj tematici, što je za naše prilike od izuzeznog značaja, s obzirom da se prezentovane ličnosti po prvi put tretiraju kako integralni dio crnogorskog kulturnog konteksta.

Autori su kazali da je za bibliografsko pretraživanje korišćen lokalni elektronski katalog Nacionalne biblioteke, zajednički katalog svih crnogorskih biblioteka COBIB.CG, kao i elektronski katalozi i baze podataka biblioteka u regionu i svijetu, te da je pregledano preko 300.000 stranica štampanih i on line izdanja enciklopedija, leksikona, bibliografija, priručnika, monografija, zbornika, časopisa i novina.

Govorivši o knjizi, gospođa Lompar je iskoristila priliku i da se zahvali prof. dr Antunu Sbutegi, recezentu djela, koji zbog opravdanih razloga nije mogao prisustvovati promociji.

Podsjetimo, knjiga „Građa za Crnogorski biografski leksikon, tom 1, Crnogorsko primorje”, objavljena je prošle godine u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” i Ministarstva kulture Crne Gore.