Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

"SIZE ZERO/MALA MJERA" - „POLITIKA I POETIKA ŽENSKOG PISMA-KOMPARATIVNE PERSPEKTIVE”

Promocija zbornika "Size Zero/Mala mjera" - „Politika i poetika ženskog pisma-komparativne perspektive”, čije su urednice prof. dr Sanja Runtić i prof. dr Aleksandra Nikčević-Batrićević održana je u četvrtak, 30. septembra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević".

U Zborniku je zastupljeno 11 radova autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji analizom savremenog ženskog pisma nastalog unutar različitih nacionalnih književnosti propituju odnos ženske poetike i savremene stvarnosti, te upućuju na nove komparativne mogućnosti pristupa ženskoj estetici iz transistorijske i transnacionalne perspektive.

Više detalja o zborniku publici su predstavile urednica Aleksandra Nikčević Batrićević i književnica Dragana Kršenković Brković.

Prof. dr Aleksandra Nikčević-Batrićević doktorirala je na Odsjeku za anglistiku, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Predaje američku književnost, specijalni kurs iz književnosti (feministička književna teorija i kritika, američka ženska poezija) na Studijskom programu za engleski jezik i književnost i engleski jezik na Studijskom programu za istoriju. Autorka je tekstova o američkoj i engleskoj književnosti, bavi se književnom teorijom i kritikom, i prevođenjem književnih i književnoteorijskih tekstova. Priredila je i prevela više knjiga koje su objavljene u Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Književnica Dragana Kršenković Brković diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore. Autorka je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovijedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografija Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša i Fragmenti: Zapisi o književnosti, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru, Modra planina i Tajna jedne Tajne.