Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

80 GODINA OD TRINAESTOJULSKOG USTANKA 1941. GODINE

“Trinaestojulski ustanak je neponovljivi istorijski uzlet Crnogoraca” (Veljko MIlatović, Pobjeda, 13. jul 2002).

Nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru koja je donesena u Stijeni Piperskoj, u Crnoj Gori je buknuo opštenarodni ustanak kao akt otpora i pobune protiv fašizma. To je bio prvi masovni ustanak koji je slobodarskim duhom podstakao na borbu i druge jugoslovenske i evropske narode. Znameniti francuski filozof Žan Pol Sartr ocijenio ga je veličanstvenim događajem evropske istorije 20. vijeka i kazao da je usmjerio čovječanstvo kojim putem treba da ide.

Ovaj jedinstveni događaj u okupiranoj Evropi pripada svim narodima Crne Gore. U njega su utkane istorijske i etičke civilizacijske vrijednosti: sloboda, dostojanstvo, junaštvo i nepokornost, kao i tekovine slavnih crnogorskih ratova i borbi za oslobođenje.

Istorija narodnooslobodilačke borbe i istorija Crne Gore čuvaju uspomenu na velika djela i podvige hrabrih pripadnica i pripadnika partizanskog pokreta kao zalogu budućim naraštajima.

U čast obilježavanja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka, Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević” video projekcijom podsjeća na imena 244 narodna heroja iz Crne Gore koji su “voljeli slobodu više od života”. Projekcija se može pogledati na portalu www.nb-cg.me, kao i na zvaničnim stranicama društvenih mreža Biblioteke: facebook https://www.facebook.com/nacionalnabibliotekacg , instagram https://www.instagram.com/nacionalna_biblioteka_cg i youtube https://www.youtube.com/channel/UCYRdX0JWuofg-S7aBCif-1Q/videos.

VIDEO PREZENTACIJA "Narodni heroji iz Crne Gore"