Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KNJIŽEVNICI IZ RIJEKE PREDSTAVILI SVOJE STVARALAŠTVO U NBCG

U okviru Programa međunarodne razmjene kulturnih manifestacija „Croatica – Montenegrina 2021“ sinoć je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević” na Cetinju, predstavljeno stvaralaštvo hrvatskih književnika iz Rijeke.

U programu, koji su organizovali Savez Crnogoraca Hrvatske i NBCG, su učestvovali: Doris Pandžić i Davor Mandić, koji su govorili o svom, ali i o književnom opusu Dunje Matić Benčić, koja zbog zdravstvenih razloga nije mogla prisustvovati književnoj večeri, kako je bilo najavljeno. 

Davor Mandić, prozaik, pjesnik i novinar, koji je objavio zbirku pjesama „Mostovi”, zatim zbirku kratkih priča „Valjalo bi me zamisliti sretnim”, te roman „Đavolja simfonija” govorio je o svom stvaralaštvu, nagradama koje je dobio, ali je svjestan činjenice „da je na kraju je ipak najvažniji čitalac”.

Doris Pandžić, urednica i spisateljica, cetinjskoj publici je kroz odlomke predstavila svoja djela: zbirku poezije „Iskrivljena ogledala“, roman „X√X (Mentalna igra)“, za koji je 2014. godine dobila nagradu za najbolje neobjavljeno prozno djelo Matice hrvatske Osijek, kao i veoma interesantnu zbirku facebook statusa „See more...“. 

Gospođa Pandžić je govorila i o stvaralaštvu Dunje Matić Benčić, autorke više teorijskih tekstova i naučnih radova iz područja kulture i književnosti, objavljenih u Hrvatskoj i regionu. Navodeći djela koja je Matić Benčić napisala: „Troslojne posteljine” i „Sinestezije”, istakla je da je riječ o autorki „koja pazi na svaku riječ koju napiše”, te da je upravo zbog toga književica posebnog stila. 

Književno veče su sufinasirali Odjel za kulturu grada Rijeke i NBCG, a medijski pokrovitelji su bili „Novi list“ - Rijeka i RTV Cetinje.