Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

FESTIVAL LOKALNE ŠTAMPE ODRŽAN U NBCG

Festival posvećen štampanim lokalnim glasilima u Crnoj Gori, održan je juče u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. 

U okviru ovog događaja, Biblioteka je pripremila izložbu naslovnica i organizovala okrugli sto na temu „Globalizacija i digitalizacija - izazovi i perspektive lokalne štampe“.

Izložbu naslovnica je prigodnom besjedom otvorio poznati crnogorski hroničar i publicista Dragan Mitov Đurović. Govorivši o bogatoj tradiciji lokalne štampe, gospodin Đurović je rekao da su novine tu da nas posjete i opomenu da su postojali i da postoje neki ljudi i događaji koji su ostavili i koji ostavljaju neizbrisiv trag za sobom. Međutim, kako je pojasnio, moramo znati da sve ono što čitamo u novinama nekada nije istina, već da trebamo čitati između redova.

Okrugli sto je zvanično, svojim izlaganjem, otvorio mr Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije. On je istakao važnost ovakvih i sličnih događaja i smatra da je jako bitno razgovarati o izazovima i perspektivi lokalne štampe jer živimo u doba postmedija i postmedijske kulture.

„21. vijek i zadnja decenija 20. vijeka donijela je turbulentne promjene u artikulaciji medijskog lokalnog pisma i zato je perspektivu lokalnih medija neophodno sagledavati u kontekstu komercijalnog karaktera“, kazao je Rutović.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici štampanih lokalnih medija iz skoro svih crnogorskih gradova. Saglasni su da imaju problem da ostanu na tržištu i budu konkurentni, budući da je sve više internet portala, ali i da je veoma bitno da se usvoji Zakon o medijima.

Izložba naslovnica je otvorena za sve posjetioce do 21. marta.