Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

IZLOŽBA „BOGATSTVO BOJA I TRADICIJE“ U SOFIJI

9. novembra, 2022. godine u organizaciji Nacionalne biblioteke Bugarske „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Sofiji otvorena je izložba pod nazivom „Bogatstvo boja i tradicije“. Nacionalna biblioteka Crne Gore bila je jedna od učesnica, pored nacionalnih biblioteka Rumunije, Srbije, Gruzije, Hrvatske i domaćina Bugarske.

Na izložbi su prikazane fotografije i ilustracije tradicionalnih nošnji, a cilj je bio istaći bogatstvo veza i boja koje krase ove odjevne predmete. Izložbu je otvorila direktorica Nacionalne biblioteke Bugarske, gospođa Krasimira Aleksandrova. Dragica Lompar, direktorica NBCG takođe je govorila na otvaranju, i istakla da je: „Crna Gora svojom površinom mala zemlja, ali veoma bogata ranovrsnom tradicijom u izradi i načinu odijevanja kako crnogorskog, tako i ostalih naroda koji žive na njenoj teritoriji. Kroz narodne nošnje i rukotvorine pokazana je kreativnost i složenost različitih etničkih zajednica, koje su nastajale kao izraz kulturnog, etničkog i vjerskog identiteta. To je bogatstvo je integrisano u jedinstvenu cjelinu kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore.“ Događaju su prisustvovali i ambasadori i otpravnici poslova zemalja učesnica.

Publika je bila veoma zainteresovana za narodne nošnje iz različitih krajeva Crne Gore prikazane na fotografijama, a utisak je upotpunjen eksponatima u vidu djelova ženske crnogorske nošnje koje su predstavnice NBCG donijele u Sofiju zahvaljujući predusretljivosti Kulturno-umjetničkog društva „Njegoš“ sa Cetinja, kojem se ovim putem zahvaljujemo.

Izložbi su prethodile prezentacije posebnih zbirki u okviru svake od nacionalnih biblioteka zemalja učesnica, pa je zbirke naše biblioteke kolegama bibliotekarima predstavila Slađana Sjekloća, koordinatorka za međunarodnu saradnju u NBCG.

Između ostalog, ovo je bila i još jedna prilika da bibliotekari razmijene iskustva i znanja, budući da su obišli Nacionalnu biblioteku Bugarske i upoznali se sa njenim odjeljenjima, djelatnostima i načinom poslovanja. Posebnu pažnju privukao je rad konzervatorskog odjeljenja Biblioteke.

Fotografije prikazane na izložbi Nacionalna biblioteka CG „Đurđe Crnojević“ dobila je od Narodnog muzeja Crne Gore, odnosno Etnografskog muzeja, kojima takođe upućujemo izraze posebne zahvalnosti.