Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ANTOLOGIJE PJESAMA „ODLAZAK U STIHOVE“ I „RAZLOG ZA PJESMU“ PREDSTAVLJENE CETINJSKOJ PUBLICI

Antologije pjesama „Odlazak u stihove“ i „Razlog za pjesmu“, koje su priredili dr Željka Lovrenčić iz Zagreba i Božidar Proročić, publicista i književnik sa Cetinja predstavljene su sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“. 

Knjiga poezije „Razlog za pjesmu“ predstavlja panoramu savremenog hrvatskog pjesništva i sadrži izbor od 40 autora koji, prema riječima prof. dr Željke Lovrenčić, trenutno obilježavaju hrvatsku pjesničku scenu.

„Savremna hrvatska poezija je pluralistična. U njoj se susrijećemo s mnoštvom tema, stilova, s raznovrsnom tematikom. U ovoj panorami su obuhvaćeni pjesnici raznih doba, pripadnici raznolikih pjesničkih škola i poetika. U njihovoj se poeziji oslikavaju slikovitost, emotivnost, racionalizam, satirični i elegični tonovi, igre riječima”, kazala je Lovrenčić i dodala da pjesnici doživljavaju na svoj jedinstven način sve ono što vide oko sebe, a zatim ga i opjevavaju.

U zbirci „Odlazak u stihove“ zastupljeno 20 crnogorskih predstavnika i ona je kako smatra gospodin Proročić „rezultat kritičkog osvrta, ali i ličnog pjesničkog refleksa”.

„Ova panorama pjesništva predstavlja razumnu i višedimenzionalnu pojavu, te stoga možemo reći da je obuhvaćena savremena crnogorska poezija između stvarnosti i ideala, snova i jave, racionalnog i iracionalnog, individualnih težnji i potreba”, rekao je on.

O antologiji „Odlazak u stihove“ govorio je i profesor Veljko Đukanović koji je istakao da pored nesumnjivog kvaliteta autora dodatnu vrijednost ovoj knjizi daje činjenica da su u istoj zastupljene pjesnikinje i pjesnici iz svih krajeva Crne Gore, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

U programu je učestvovala i Božica Brkan, hrvatska književnica i novinarka, koja je recitovala svoje pjesme, a koje su zastupljene u panormi savremenog hrvatskog pjesništva.

Ovaj projekat je, prema riječima gospođe Lovrenčić i gospodina Proročića, nastao s ciljem da osnaži kulturno povezivanja Crne Gore i Hrvatske, zemalja koje njeguju viševjekovne kulturne i književne veze.