Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

SJEĆANJE NA DEJVIDA VITAKERA - JEDNA OD KLJUČNIH OSOBA ZASLUŽNIH ZA USPOSTAVLJANJE STANDARDNOG KNJIŽNOG BROJA (SBN) - PRETEČE ISBN-A

Međunarodna ISBN agencija obavijestila je javnost o smrti jednog od najranijih šampiona u numerisanju knjiga, Dejvida Vitakera. Zbog njegovog nemjerljivog doprinosa u svijetu knjiga, dužnost nam je da podijelimo sa vama nekoliko informacija o ovom izvanrednom čovjeku.

Živio je i radio u Londonu, zajedno sa svojim ocem u porodičnoj firmi, počev od 1950. godine. Naziv firme bio je J. Whitaker and Sons Ltd - u to vrijeme poznate kao izdavača magazina The Bookseller i čuvenog almanaha, ali i po tome što je objavljivala spisak knjiga koje će biti izdate u Ujedinjenom Kraljevstvu i razvila nove usluge pomoću kojih je unaprijedila lanac snadbijevanja knjigama.

Dejvid Vitaker je jedna od ključnih osoba zaslužnih za uspostavljanje standardnog knjižnog broja (SBN) –preteče ISBN-a – međunarodnog standardnog knjižnog broja, kao jedinstvenog identifikatora knjiga. On se potrudio da J. Whitaker and Sons uključi broj knjige na listu izlazećih publikacija, učinivši tako SBN „onoliko dijelom knjige koliko su to i ime autora i naslov“.

SBN je uveden 1967. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i postignut je veliki uspjeh, pri čemu je firma J. Whitaker and Sons postala prva SBN agencija u svijetu. Sistem je ubrzo usvojen u Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Njemačkoj. Dejvid je bio od velike važnosti  u pripremi međunarodne standardizacije i predsjedavao je prvom ISO radnom grupom. Tekst je finaliziran u roku od nešto više od dvije godine i ISO 2108, odnosno ISBN standard objavljen je 1972. godine.

Sem svoje angažovanosti vezano za ISBN, bio je urednik magazina The Bookseller od 1977. do 1979. i direktor firme J. Whitaker and Sons do penzionisanja, 1997. godine. Dejvidu je dodijeljeno viteško odlikovanje Britanskog Carstva 1991. godine.