Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 70 GODINA OD OSNIVANJA LOVĆEN FILMA

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Filmskim centrom Crne Gore, obilježila je u petak, 31. maja, 70 godina od osnivanja Lovćen filma.

Besjedu o Lovćen filmu su održali: Andro Martinović, direktor Kinoteke i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra.

Lovćen film je osnovan 1949. godine u Budvi kao preduzeće za uvoz, proizvodnju i distribuciju filmova na prostoru Crne Gore. Od svog prvog filma, „Njegoš“ iz 1951. pa do 1965. godine, kada je prestao da postoji, Lovćen film je razvio značajnu djelatnost, na samom početku na području dokumentarnog, a kasnije i dugometražnog igranog filma.

Neki od filmova predstavljaju zapažena dostignuća u jugoslovenskoj kinematografiji. U prvom redu, to su neka od ostvarenja reditelja Velimira Stojanovića: „Njegoš“, „Mrtvi grad“, „Utkani tokovi“, trilogija „Za život“, koji je i prvi jugoslovenski eksperimentalni film, a zatim i mnogi drugi.

U okviru programa, prikazani su filmovi: „Mrtvi grad“ (1952), za koji je scenario napisao Ratko Đurović, a režirao ga Velimir Stojanović i „Selo Tijanje“ (1960), čiji scenario i režiju potpisuje Branislav Bastać.