Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVNICE NBCG PRISUSTVOVALE RADIONICI „ RATIFIKACIJA MARAKEŠKOG SPORAZUMA – UČINIMO KNJIGE DOSTUPNE SVIMA“ U PODGORICI

U organizaciji Kulturnog centra Homer, juče je u Podgorici, održana radionica „Ratifikacija Marakeškog sporazuma – Učinimo knjige dostupne svima”.

Cilj održavanja radionice bilo je promovisanje Marakeškog sporazuma koji je u Crnoj Gori u fazi ratifikacije i očekuje se njegovo potpisivanje do kraja ove godine. Marakeški sporazum je vrlo važan dokument koji će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe u pristupačnim formatima svim licima bez vida i svim drugim licima, koja iz bilo kog drugog razloga, nijesu u mogućnosti da čitaju standardnu, crnu štampu. Radionici su prisustvovali bibliotečki radnici iz Podgorice, Nikšića i Cetinja. Iz Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ su učestvovale: mr Dragica Lompar, pomoćnica direktora, Dragana Marković, bibliotekarka savjetnica i Bojana Joksimović, PR.

Na radionici su predstavljene i komentarisane najznačajnije odredbe Marakeškog sporazuma, s ciljem da se bibliotečki radnici upoznaju sa benefitima koje će donijeti potpisivanje ovog Sporazuma svim korisnicima bez vida i sa drugim smetnjama zbog kojih ne mogu koristiti standarno štampane knjige, ali i svim budućim „ovlašćenim subjektima“ koji će moći nesmetano da transponuju knjige u pristupačni format, bez  saglasnosti autora i bez novčane naknade, isključivo, na neprofitnoj osnovi.

Zajednički zaključak učesnika je bio da je radionica umnogome doprinijela boljem razumijevanju Marakeškog sporazuma i da će potstaći bibliotečke radnike na dalje širenje informacija o Marakešu u svojim bibliotekama.

Radionicu je vodila Smiljana Radusinović, bibliotekarka u Biblioteci za slijepe Crne Gore.