Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANA DRUGA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BIBLIOTEKARA, ARHIVISTA I MUZEOLOGA „MONTENEGRO – LIBRARIES, ARCHIVES AND MUSEUMS, LAM 2019”

Druga međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa, pod nazivom „MONTENEGRO – Libraries, Archives and Museums, LAM 2019“, održana je 16. i 17. maja u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Na otvaranju su govorili: Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice Cetinje,  Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu i Bogić Rakočević, direktor Biblioteke.

Konferenciji je prisustvovalo 100 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Njemačke. Četrdeset stručnih radova je prezentovalo 57 učesnika i to: 45 bibliotekara, četvoro arhivista i osam muzeologa. 

Održana su i četiri predavanja, na kojima su govorili eminentni stručnjaci: dr sc. Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu,  dr  Hartmut Janczikowski iz Hamburga, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i mr Azra Bečević – Šarenkapa iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Teme  stučnih radova bile su raznovrsne i posvećene uslugama u svim kulturnim instucijama, bez obzira na tip, počevši od tradicionalnih do potpuno moderenih baštinskih ustanova.

U prezentacijama učesnika su predstavljeni teorijski i praktični principi inovativnih usluga, ali i primjeri dobre prakse. Naglašena je potreba za stalnim usavršavajem kulturnih radnika, kao i poštovanje međunarodnih smjernica i standarda u pružanju bibliotečkih, arhivskih i muzejskih usluga, ali i da je obaveza današnjih kulturnih ustanova da se pozicioniraju kao kulturni, obrazovni i socijalni centri zajednice, koji će uspješno sarađivati sa svim drugim ustanovama u okruženju, a sve s ciljem pružanja kvalitetnih usluga, ali i očuvanja svoga imidža.

Tema o kojoj se naviše govorilo je digitalizacija, a učesnici Konferencije su saglasni da je potrebno raditi na formulisanju nacionalne strategije za digitalizovanje kulturne baštine.

Prioriteti u daljem radu i saradnji, kroz primjere dobre prakse u Crnoj Gori i regionu, su korištenje zajedničkih, već provjerenih ideja i projekata, pomoću kojih možemo učiniti mnogo za kulturno naslijeđe.

Koordinatorka projekta je Dragana Marković, bibliotekarka savjetnica, a finansijski ga je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturne baštine za 2019. godinu.