Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NA 14. MEĐUNARODNOM PODGORIČKOM SAJMU KNJIGA I OBRAZOVANJA NAGRADA ZA NAJBOLJE OPREMLJENO UMJETNIČKO IZDANJE PRIPALA NBCG

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko djelo, na 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, dobila je publikacija „Umjetničko blago Crne Gore“ u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Ministarstva kulture Crne Gore.

Kako piše u obrazloženju nagrade, ovo reprint izdanje po prvi put prikazuje umjetničko blago Crne Gore u istorijskom kontinuitetu, počev od drevnih kultura, kao što su neolitska, metalno doba i predilirski i ilirski period. Knjiga, zatim, obuhvata helenističko-rimski period, ranohrišćanske umjetnosti sve do umjetničkog izraza doba renesanse, baroka i modernog doba, koje svojim mnogoznačnošću obuhvata umjetničke pravce u kojima su se crnogorski autori naročito iskazali. Autor teksta ove veoma značajne knjige je istoričar umjetnosti Pavle Mijović koji je znalački uradio selekciju bogatog materijala, kao i njihovu deskripciju.