Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

REPRINT IZDANJE „UMJETNIČKO BLAGO CRNE GORE“ PREDSTAVLJENO NA 14. MEĐUNARODNOM PODGORIČKOM SAJMU KNJIGA I OBRAZOVANJA

Reprint izdanje „Umjetničko blago Crne Gore”, autora Pavla Mijovića, akademika, predstavljeno je podgoričkoj publici u subotu, 6. aprila, na 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

O djelu su govorili: Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” i mr Vera Đukanović, bibliotekarka savjetnica.

Rakočević je istakao da je riječ  o kapitalnom djelu, koje sistematizuje i predstavlja najznačajniju kulturnu baštinu na prostoru Crne Gore, te svojom koncepcijom i sadržajem nemjerljivo doprinosi afirmaciji i popularizaciji crnogorske kulture. Saglasna sa njim je i gospođa Đukanović koja je pojasnila da „uzimajući ovu knjigu u ruke, čitalac mora biti spreman na neku vrstu kompromisa sa zahtjevom nauke da se izražava vlastitom terminologijom i ubjeđenjem pisca da se u umjetničkom blagu Crne Gore – ne može osloniti na odabrane umjetničke spomenike, ali ni na prikaz svih umjetničkih djela i okolnosti u kojima su ta djela nastala”.

Štampanje ove publikacije finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturne baštine za 2018. godinu.