Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANO VEČE SJEĆANJA NA PROF. DR JEVREMA BJELICU

Veče posvećeno prof. dr Jevremu Bjelici, koji je ostavio prepoznatljiv trag u crnogorskoj nauci i kulturi, održano je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. 

Po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici profesor Bjelica se, osim književnom kritikom i naučnim radom, bavio i prevođenjem s ruskog, češkog, makedonskog i slovenačkog jezika.

U okviru ovog događaja cetinjskoj publici je predstavljena Bio-bliografija Jevrema Bjelice koju je priredio Petar Krivokapić, bibliograf, a koja je objavljena u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore.

U bio-bibliografiji je, ističe Krivokapić, opisan njegov put i zavještanje: esejistički pristup klasicima ruske književnosti, 44 ruska i sovjetska književnika objavljen u sedam knjiga – studija, kao i brojnim časopisima. Najveći dio ove knjige čine detaljna bibliografija, prilozi i registri.

Profesorica doktorica Tatjana Jovović, dekanica Filološkog fakulteta u Nikšiću, je dala uvid u monografije ogleda o ruskoj književnosti Jevrema Bjelice. Riječ je, kako je rekla, o književnoj kritici koja je nastajala u periodu od 1983. do 2012. godine.

O životu i djelu profesora Bjelice govorili su i publicista Branko Koprivica i književnik Marijan Miljić.

Jevrem Bjelica je bio član i predsjednik Društva za primijenjenu lingvistiku Crne Gore, član Udruženja književnika Crne Gore i dobitnik brojnih društvenih i stručnih priznanja. Bjelica je bio student generacije na slavističkim studijama na Univerzitetu „Ćirilo i Metodije“ u Skoplju.

Radio je u Službi državne bezbijednosti, ali je takođe 25 godina honorarno predavao ruski jezik na Univerzitetu Crne Gore. Doktorirao je na čuvenom Univerzitetu „Lomonosov“ na temu „Sovjetska poezija od sredine pedesetih godina“. Objavio više od 250 stručnih i naučnih radova, od čega 225 o ruskim, i više od trideset o savremenim crnogorskim piscima.

Umro je 2012. godine u Podgorici.