Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

110 GODINA OD ROĐENJA STEFANA MITROVIĆA

110 godina od rođenja poznatog crnogorskog pjesnika Stefana Mitrovića obilježeno je u četvrtak, 21. februara u  Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Prigodnu besjedu o njegovom životu i djelu održali su: Marijan Miljić, bibliotekar i publicista i Hadžem Hajdarević, književnik iz Sarajeva. Stihovima iz bogatog Mitrovićevog opusa publici su se obratile i učenice Gimnazije sa Cetinja.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film o Mitroviću, iz serijala „Poetika Montenegrina“, koji je pripremio pisac i televizijski autor Bogić Rakočević.

Stefan Mitrović je rođen u Svetom Stefanu 1909. godine. Gimnaziju završio u Kotoru. Studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu.  Od 1926. godine objavljivao je svoju poeziju u: zagrebačkoj „Mladosti”; skopskom „Južnom pregledu”; beogradskim časopisima i listovima – „Misao”, „Ilustrovane novine”, „Stožer”, „Linija”, „Smena”, „Razvitak”, „Književne novine”; cetinjskim „Zapisima”; nikšićkim časopisima – „Razvršje” i „Spone”; u novosadskom „Letopisu matice srpske”; u sarajevskom „Pregledu”; titogradskim časopisima i listovima -„Stvaranju”, „Ovdje”, „Pobjeda”.

Umro je 1985. godine.