Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

FESTIVAL “DANI RADOVANA ZOGOVIĆA”

Prvi Festival „Dani Radovana Zogovića“  održan je  18. i 19. 08. 2020. godine  u Kolašinu  pod pokroviteljstvom Opštine Kolašin i Centra za kulturu  iz Kolašina. 

Manifestacija je, po riječima organizatora, imala za cilj  da oživi sjećanje na jednog od najznačajnijih crnogorskih pjesnika 20. vijeka i da promoviše vrijednosti kao što su sloboda, tolerancija i antifašizam, koje je Zogović baštinio u svom pjesništvu.

U sklopu dvodnevnog bogatog kulturnog programa jedna od tema je bila i bibliotekarstvo. Dragica Lompar, pomoćnica direktora Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević’’ na Cetinju i Jasmina Bajo, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore govorile su o izazovima sa kojima se ova djelatnost srijeće u savremenom okruženju. Moderatorka tribine bila je Ivana Lakićević, studentkinja IV godine Odsjeka za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Dragica Lompar je istakla koliki je značaj Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević’’ sa Cetinja za razvoj crnogorskog bibliotekarstva, dok je Jasmina Bajo predstavila aktivnosti Udruženja bibliotekara Crne Gore. Zatim se diskutovalo o pitanjima poštovanja autorskih prava, savremenim bibliotečkim servisima, situaciji u kojoj su se našle biblioteke u doba pandemije COVID-a, te stanju u crnogorskom izdavaštvu.