Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 90 GODINA OD ROĐENJA MIODRAGA BULATOVIĆA

Književno veče povodom obilježavanja 90 godina od rođenja Miodraga Bulatovića, poznatog pisca iz Crne Gore, održano je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Govorivši o Bulatovićevom jako interesantnom i živopisnom životu, prof. dr Tatjana Jovović je istakla da je među njenom generacijom stvar prestiža bila da znaju što više citata iz njegovih djela.

„Prelistavljajući ponovo strane knjige pripovjedaka „Đavoli dolaze“ privukla me jedna tema koja se negdje dosta dodirivala sa mojim interesovanjima iz ruske književnosti, odnosno sa ruskim književnim opusom, a to je tema insekata, koja se u njegovim djelima često javlja“, kazala je Jovović.

Bulatovićevo djelo „Heroj na magarcu“ se, prema riječima mr Ksenije Rakočević, tematski i motivski vezuje za crnogorsku kulturu koja se temelji na tradicionalno oblikovanom sistemu, na hijarhijsko patrijahalnom modelu svijeta i mišljenja, ali i na strogom aksiološkom sistemu.

„U ovom romanu imamo situaciju gdje se stvari izokreću sa lica na naličje, pa svi oni elementi koji su utkani duboko u crnogorsku kulturu kao što su čojstvo, junaci, riječ, obraz izokreću se u svoju suprotnost“, rekla je Rakočević.

Bulatović je, smatra Marinko Vorgić, pisac i savjetnik u Ministarstvu kulture Crne Gore, u svojim djelima unio ono što je dao kasni modernizam, a to su skepsa, cinizam, ironija i groteska.

„To je ono što je on, samo on, i negdje čini mi se mogao da uradi i prosto on jeste nešto onako, jedan sudbinski događaj koji se desio i koji je eto dao to što je dao u književnosti koja definitivno korespondira sa tim prostorom, ne u njegovom topografskom, geografskom, istorijskom ili ne znam kom, ali u ovom njegovom suštinskom, onom fenomenološkom, karakterološkom i na koncu onom jezičkom, jer to jeste isto područje koje je bilo za poeziju“,  pojasnio je Vorgić.

Miodrag Bulatović, istaknuti romanopisac i drmatičar je rođen 20. februara 1930. godine u Okladama kod Bijelog Polja. Gimnaziju je završio u Kruševcu, a na Beogradskom univerzitetu studirao je psihologiju i književnost. Pažnju čitalačke publike i kritike privukao je zbirkom priča „Đavoli dolaze”, objavljenom 1956. godine, a nakon toga uslijedile su i knjige „Crveni petao leti prema nebu”, „Heroj na magarcu” i „Ljudi sa četiri prsta”, za koju dobija NIN-ovu nagradu 1975, „Rat je bio bolji“, „Gullo Gullo“  i druge.