Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVLJENA KNJIGA „JESEN PJESNIKA“ BOŽIDARA PROROČIĆA

Zbirka pjesama ,,Jesen pjesnika” Božidara Proročića, publiciste i prevodioca, predstavljena je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

O knjizi su govorili: Sreten Vujović, akademik DANU-a, Borislav Cimeša, književnik, i autor.  

Pjesnički prvijenac Božidara Proročića „Jesen pjesnika”, kako je kazao gospodin Vujović,  sačinjen je, uslovno rečeno, od tri tematski podijeljena ciklusa. Uslovno, zato što u svim pjesničkim vibracijama, bez obzira da li se radi o ljubavi prema ženi, deskirpcijama ili patriotskom naboju, vezivno tkivo je ljubav.

„To potvrđuju i pjesme „Njegoševom u ponoć”, „Ponoćni kolorit Cetinja”, „Kiše Cetinja”, u kojima se prepliću emocije upućene ženi sa onima koje su neraskidivo vezane za rodni kraj”, kazao je Vujović.

Govoreći o pjesmama iz pomenute zbirke Vujović je istakao da kada neko odluči da progovori stihom, zasigurno se našao u izbrisanim predjelima života, odnosno onim u kojima je nužno stvarati novi svijet.

„O ljubavi je, dakako, napisano puno, ali ona je poput poezije uvijek drugačija, uvijek nova i nedostižna usvojoj nevjerovatnoj moći preobražaja. Zato je ona i za mladog poetu tajna koja boli, ali i igra u beskraju”, rekao je Vujović i dodao da je autor  zatočenik pred oltarom ljubavi, pred kojim se moli, skrušen i svjestan da se jedini grijeh, pa i onaj praroditeljski, sastoji u želji da se dokuči istina, ma koliko ona bila bolna, a da pritom bol budi samo praiskonsku sjetu, kojoj ne znamo ni ishodište ni konačnicu.

Proročićeva  zbirka pjesama, smatra gospodin Cimeša, svijetli u limesima  ustaljenog  poetskog standarda  aktuelne  poezije Montenegrine.

„Struktuirana je  na tematsko-motivskim  izvorima  ljubavnog, rodoljubivog  i refleksivnog  ona  iskri poetskom  iskrenošću, čistoćom  izraza  i stiha,  zanosnim plemovima  duha, jezičkom  tečnošću, stilskom jednostavnošću kao relevantnim konstituentom istine. On se transformiše i  metamorfozira  u romantičarskog  plemića duha  koji ljubav  doživljava, poput  velikih apostola, najuzvišenijim blagom čovjekova  duha, intenzivnijim  od  vjere i  nade”, rekao je Cimeša.

Autor djela je kazao da je ova zbirka svojevrstan omaž Aleksandru Lesu Ivanoviću kome je i posvećena istoimena pjesma.

Doprinos u predstavljanju knjige dao je i gospodin Sejran Mirzazada, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori, koji je govorio stihove pjesme „Otisak”, kao i učenici cetinjskih osnovnih škola.

Nikolina Kašćelan, učenica osmog razreda Osnovne škole „Njegoš” se predstavila stihovima pjesama „Usamljena zvijezda” i „Sveta planina”, a godinu dana starija učenica ove škole, Hajdana Đurović pjesmama „Lutajuća duša” i „Prognanink”.

I Osnovna škola „Lovćenski partizanski odred” je imala svoje predsavnike na promociji .

Vasilije Đukanović, učenik devetog razreda je izrecitovao pjesmu „Poslanica ljubavi”, dok su muzička pratnja bili godinu mlađi učenici ove škole, Aleksa Pravilović, na gitari i Iva Vučković, na violini.

Medijatorke večeri su bile Anita Janković i Milica Lipovina, učenice trećeg razreda cetinjske Gimnazije.