Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

REGIONALNOM SASTANKU NACIONALNIH ISSN CENTARA U MARIBORU PRISUSTVOVALA PREDSTAVNICA NBCG

Regionalnom sastanaku nacionalnih ISSN centara, održanom od 22. do 24. oktobra u Mariboru, a koji je organizovao Međunarodni ISSN centar u saradnji sa IZUM-om, prisustvovala je i predstavnica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Vesna Vučković, bibliotekarka savjetnica. 

Sastanak je imao je za cilj da okupi predstavnike iz Centralne Evrope i zemalja Balkana, kako bi učesnici raspravljali o zajedničkim problemima i pitanjima vezanim za metapodatke, bili upoznati sa novim ISSN Portalom, njegovim unaprijeđenim mogućnostima pretrage, kao i da bi predstavili rad svojih centara.

Dr Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a, predstavio je rad Instituta i njegovo učešće u funkcionisanju ISSN sistema. Gospođa Gael Beket, direktorica ISSN IC, govorila je o slijedećoj Generalnoj skupštini, novom Strateškom planu, novim članicama, odnosno zemljama koje su se pridružile mreži ISSN centara. Takođe je dala kratki pregled dostignuća i planova za budući rad ISSN IC, posebno naglašavajući nova rješenja koje je kreirao ISSN IC da bi udovoljio zahtjevima novih pojava u izdavanju serijskih publikacija, publikovanju u otvorenom pristupu, dopunjenim kriterijumima za dodjelu ISSN i sl.

Ovo je prvi regionalni sastanak za zemlje Centralne Evrope i Balkana, kojem su prisustvovali stručnjaci iz Međunarodnog ISSN centra u Parizu, IZUM-a u Mariboru i bibliotekari zaposleni u nacionalnim ISSN centrima Slovenije, Mađarske, Albanije, Ukrajine, Latvije, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Svi učesnici Sastanka, odnosno njih 17, su se usaglasili da im je ovo iskustvo poslužilo kao izvrsna prilika da razmijene stavove i razgovaraju o problemima sa kojima se srijeću u svakodnevnom radu.