Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

VEČE POSVEĆENO MLADENU LOMPARU ODRŽANO U NBCG

Književno veče posvećeno Mladenu Lomparu, poznatom crnogorskom pjesniku koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj književnosti, održano je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. 

„Ljepota je sve ono

što živi mirno

kad se naslućuje olakšanje u lagodnom putu slobode

odkad se povećao među nama razmak

i saznanje da je uzalud prosuo život

bio je otvoren put…” stihovi su Lompareve pjesme „Ljepota odsutnosti“, kojim su učenice cetinjske Gimnazije otvorile veče sjećanja na njegov život i rad.

Besjedu o crnogorskom pjesniku, likovnom kritičaru i multilateralnom kulturnom radniku održali su: Milorad Popović, književnik, Pavle Goranović, akademik i Mihailo Mujo Jovićević, slikar.

Lompar je, prema riječima akademika Goranovića, bio  čovjek neobičnog i zdravog duha, onaj  koji je uvijek plijenio svojom neposrednošću i koji je okupljao ljude.

„Imao je nevjerovatnu upornost i posvećenost onim idejama u koje je vjerovao, i posebnu predanost crnogorskim vrijednostima i poeziji kao nekom osnovnom načelu njegovog života”, kazao je Goranović.

Saglasan sa njim je i slikar Jovićević, koji je istakao da je govoriti na večeri o Mladenu Lomparu, za njega velika čast, ali i bolno sjećanje, budući da su se poznavali i družili pedeset godina.

Književnik Milorad Popović Lompara je okarakterisao kao čovjeka koji je uvijek reagovao srcem i koji nikada nije pogriješio ni u jednom suštinskom trenutku.

Mladen Lompar je rođen na Cetinju 1944. godine. Diplomirao je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao kustos u Narodnom muzeju, a potom je bio direktor Umjetničkog muzeja Cme Gore na Cetinju. Prvu knjigu pjesama „Pustinožitelj” objavio je 1970. godine, a potom su uslijedile brojne pjesničke zbirke od kojih su neke prevedene na francuski, italijanski, engleski, makedonski, slovenački, bugarski i albanski jezik. U njima se profilisao kao osobena pojava u savremenom crnogorskom pjesništvu.

Lompar je bio i ugledni likovni kritičar. Objavio je monografiju „Crnogorski slikari” na crnogorskom i engleskom jeziku, kao i još nekoliko monografija o poznatim poslijeratnim crnogorskim slikarima.

Dobitnik je gotovo svih važnijih književnih nagrada u Crnoj Gori, a najveće državno priznanje, Trinaestojulsku nagradu dobio je 2007. godine za pjesničku knjigu „Sjena na sceni”.

Pored ostalog, Lompar je bio glavni urednik časopisa „Ars", osnivač i član Matice crnogorske, komesar II i III Cetinjskog bijenala, potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, jedan od osnivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika i predsjednik crnogorskog PEN centra.

Preminuo je u Kotoru 2017. godine.