Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

85. GENERALNOJ KONFERENCIJI I SKUPŠTINI IFLA-E U ATINI PRISUSTVOVAO DIREKTOR NBCG

U Atini je od 24. do 30. avgusta 2019. godine održana 85. Generalna konferencija i skupština IFLA-e, svjetski kongres o bibliotekama i informacijama i sastanak direktora svjetskih biblioteka. Na skupovima je učestvovao i Bogić Rakočević, direkor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“. 

Međunarodna federacija bibliotečkih udruženja i institucija vodeće je međunarodno tijelo koje zastupa interese bibliotečko-informacionih servisa i njihovih korisnika. Nezavisna organizacija IFLA osnovana je u Škotskoj 1927. godine i ima sjedište u Nacionalnoj biblioteci Holandije u Hagu.

Ovogodišnja IFLA okupila je blizu 4 hiljade učesnika iz 180 zemalja. Održano je 300 različitih sastanaka, okruglih stolova, plenarnih sjednica, predavanja, video projekcija, tribina i tome slično, na različitim svjetskim jezicima.

Plenarne sjednice obilježila su predavanja Glorije Perez Salmeron, predsjednice IFLA-e i Geralda Lajtnera, generalnog sekretara, u kojima je razmatran rad u protekle dvije godine, iznijeti programski i finansijski pokazatelji na osnovu kojih se bilježi razvoj ove organizacije, kao i budući planovi.

U tematskom dijelu, dominirale su prezentacije o informacionim tehnologijama, sistemima prevođenja i napretku u oblasti digitalizacije. Održan je i sasatanak direktora svjetskih biblioteka gdje je poseban akcenat dat školskim bibliotekama i načinima da se mlađi ljudi privuku u biblioteke uopšte.

Posebno je bio zanimljiv interaktivni, bilateralni dio sastanaka u kojem su se sagovornici smjenjivali svakih pet minuta govoreći na osnovu svog iskustva o unaprijeđenju rada biblioteka i njihovom čvršćem globalnom umrežavanju.

Drugi dio skupa organizovan je u formi manjih okruglih stolova gdje su direktori nacionalnih biblioteka predstavili svoje institucije i naznačili smjernice za moguću saradnju. Na tim sesijama direktor NBCG razgovarao je s direktorima nacionalnih biblioteka: Grčke, Kine, Turske, Rusije, Austrije, Holandije, Irske, Južne Koreje, Finske, Litvanije i Kanade. Sa nekima od njih naša biblioteka ima protoklol o saradnji, a sa ostalima je dogovoreno da se što prije potpišu u cilju bržeg protoka međusobnih informacija i saradnje na zajedničkim projektima.

Direktori bibliteka iz regiona susreli su se sa direktoricom IFLA-e Glorijom Perez Salmeron i generalnim sekretarom Geraldom Lajtnerom. Bogić Rakoćević, direktor naše ustanove, razgovarao je i sa dr Filiposom Tsimpoglouom, direktorom Nacionalne biblioteke Grčke, domaćinom skupa. Rakočević je pozvao gospodina Filiposa da posjeti Nacionalnu biblioteku Crne Gore, što je on rado prihvatio.

Usvojena je i strategija razvoja IFLA 2019-2024. godine, izabran novi upravni odbor, a za novu predsjednicu ove organizacije, s dvogodišnjim mandatom, izabrana je Kristina Mekenzi iz Australije. Naredna IFLA biće održana u Dablinu od 15-21. avgusta iduće godine.