Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

MONOGRAFIJA „MILENA DRAVIĆ ILI KLJUČ SNOVA“ AUTORKE ANITE PANIĆ

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević”, u okviru međunarodnih aktivnosti i predstavljanja regionalnih autora iz oblasti književnosti, organizovala je  promociju monografije Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić, u utorak 9. jula.

 Riječ je o dvojezičnom srpsko - engleskom luksuznom izdanju, koje je nedavno objavio Filmski centar Srbije u saradnji sa Službenim glasnikom.

Na 364 strane složene u sedam poglavlja, autorka Anita Panić, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, od kojih su neke prvi put objavljene, predstavila je život i jedinstvenu karijeru Milene Dravić. I pored napora koji nosi rad na ovakvom projektu, Panić je zadovoljna jer je, kako kaže, otkrila jednu toplu dušu, srdačnu osobu, pristupačnu, nježnu, osobu koja voli ljude, što je za nju bilo dragocjeno iskustvo.

„Ovo je jedan zaista težak i naporan posao koji je dugo trajao, ali ne žalim nijednog trenutka, jer sam uronila u jedan čudesan svijet jedne neobične žene i velike glumice kao što je bila Milena Dravić” - kazala je Panić. 

Ona je, kako kaže, ovom knjigom željela da izbjegne kliše da materijal bude anegdotski, pa monografija sadrži zanimljiv dokumentarni materijal, plakate, naslovne strane stranih časopisa, kao i mnogobrojne fotografije iz bogate karijere Milene Dravić. O  njenom glumačkom umijeću, ali i Mileni kao izuzetnoj osobi, tekstove su pisali reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Zdravko Šotra, Milan Jelić, Želimir Žilnik, brojni glumci: Rade Šerbedžija, Seka Sablić, Mira Furlan, kao i drugi članovi filmskih ekipa.

“Ne samo da je Milena profesionalno bila velika glumica nego su ti ljudi, ti veliki umjetnici, govorili iz nekog drugog aspekta o njoj kao jednoj divnoj osobi, koja ima empatiju prema ljudima, kojoj je stalo do kolega. Glumci su pomalo sujetni ljudi, prosto su izloženi javnosti pa im nekako sujeta pripada, a Milena uprkos toj svojoj brilijantnoj karijeri, kako govore njene kolege, nije bila sujetna” - istakla je Panić. 

Ova je godina značajan jubilej, šest decenija od prvog filma Milene Dravić – "Vrata ostaju otvorena". Od tada je snimila oko 170 filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i učestvovala u brojnim TV dramama, serijama i emisijama. 

 U okviru promocije, u tri video rada sačinjena od njenih filmova i fotografija iz knjige, predstavljena su djela jedne od najvećih jugoslovenskih filmskih glumica Milene Dravić.