Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PROF. DR DARKO DAROVEC IZ SLOVENIJE ODRŽAO PREDAVANJE U NBCG

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević”, u okviru međunarodnih aktivnosti i predstavljanja regionalnih autora iz oblasti nauke i književnosti, organizovala je predavanje prof. dr Darka Daroveca, istoričara iz Slovenije, na temu „Mir i vrijednosti u krvnoj osveti”.

Govoreći o krvnoj osveti, gospodin Darovec je cetinjskoj publici pojasnio da je analizirao ovaj fenomen na primjeru evropskih naroda.

„Dolazimo do zaključka da su svi evropski narodi, manje-više, pribjegavali ovoj vrsti pravde, onda kada zataji ona „prava” pravda”, kazao je Darovec.

Međutim, posebno je istakao da krvna osveta, u nekim društvima, još uvijek postoji.

„Kod pojedinih naroda, kao odrednica antropologije i tradicije, običaj krvne osvete zadržan je do danas. Oni smatraju da ukoliko jedna porodica „duguje krv“ drugoj, jedini način da se dug vrati je ubistvom muškarca iz druge familije”, rekao je.

Prof. dr Darko Darovec je rođen 1951. godine u Kopru, gdje i sada živi. Diplomirao je istoriju i sociologiju kulture na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Predaje na nekoliko evropskih univerziteta, odnosno u Mariboru, Ljubljani i Veneciji. Autor je 16 naučnih monografija i preko 40 studija. Trenutno je prorektor za naučno-istraživačku djelatnost Novog univerziteta, gdje je obavljao funkciju dekana za slovenske i međunarodne studije. Urednik je periodičnih naučnih publikacija „Annales“ i „Acta histria“. Dobitnik je više evropskih nagrada.